Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ФАЛСИФИКОВАНИ ЛЕКОВИ: Нини шверцовао “Б комплекс”

rssBookmark and Share

Прешево 26.01.2016. Тамара Субота Марковић, BLIC ONLINE

Управа царина запленила је фалсификоване таблете „Б комплекс“, вредне око 20.000 евра, македонске компаније „Јака 80“, чији је сувласник Јовица Стефановић Нини.

Јовица Стефановић Нини, Фото: РАС Србија
Јовица Стефановић Нини, Фото: РАС Србија

Таблете фирме Стефановића, који је јавности постао познат после приватизације „Срболека“, због чега је завршио у затвору, заплењене су на граничном прелазу Прешево, у два наврата. Први пут 15. децембра када су припадници Управе царина Одељења за сузбијање кријумчарења на Прешеву у камиону фирме „Технокоп“ д.о.о. открили 524 кутије таблета „Б комплекса“, чија је вредност 17.000 евра.

Фирма „Технокоп“ била је декларант, односно превозник док је у декларацију за царињење као пошиљалац наведена фирма „Јака 80“ из Радовиша, где је Стефановић сувласник. Као прималац, била је наведена фармацеутска компанија из Бијељине „Витамедик“.

- Сва роба је одузета због сумње да повређује право интелектуалне својине. Одмах је упућен допис „Галеници“, која је прошле недеље потврдила интелектуално право над производом „Б комплекс“ - каже извор „Блиц“.

Само недељу дана након прве заплене фалсификованих таблета - 22. децембра, уследила је иста акција, на истом прелазу.

Црно на бело: Ово је Стефановић хтео да прода као свој лек, Фото: Приватна архива
- У питању је било 42.000 таблета „Б комплекса“, вредних 4.500 евра, истог пошиљаоца. Овог пута, као прималац је наведена нишка компанија „Нини“ д.о.о., чији је власник опет Јовица Стефановић. Његова фирма у Македонији послала је фалсификоване таблете његовој фирми у Нишу - каже наш извор и додаје да је, како таблете нису имале ознаку произвођача, прекршено право на интелектуалну својину, због чега је покренут поступак.

- Оно што тек треба да се утврди јесте њихов састав, као и да ли је и где продаван фалсификовани „Б комплекс“ - каже наш извор. Он наводи и да се сумња да је требало да ти лекови заврше на српском тржишту. Ако се утврди тако, случај би добио елементе кривичног дела.

Иначе, Стефановић је умешан и у аферу са препакивањем лека „диклофенак дуо нини“ из Индије који је пуштен у промет у Србији као домаћи лек.

То је наше

У компанији „Нини“ јуче нам је речено да је пријава против њих поднета неосновано и да имају документацију македонских институција и српског Министарства здравља који потврђују да је њихов „Б комплекс“ уписан у базу података.


#   Прешево   царина   шверц   заплена   таблете   фалсификат   Јовица Стефановић Нини          
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима