Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

FALSIFIKOVANI LEKOVI: Nini švercovao “B kompleks”

rssBookmark and Share

Preševo 26.01.2016. Tamara Subota Marković, BLIC ONLINE

Uprava carina zaplenila je falsifikovane tablete „B kompleks“, vredne oko 20.000 evra, makedonske kompanije „Jaka 80“, čiji je suvlasnik Jovica Stefanović Nini.

Jovica Stefanović Nini, Foto: RAS Srbija
Jovica Stefanović Nini, Foto: RAS Srbija

Tablete firme Stefanovića, koji je javnosti postao poznat posle privatizacije „Srboleka“, zbog čega je završio u zatvoru, zaplenjene su na graničnom prelazu Preševo, u dva navrata. Prvi put 15. decembra kada su pripadnici Uprave carina Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja na Preševu u kamionu firme „Tehnokop“ d.o.o. otkrili 524 kutije tableta „B kompleksa“, čija je vrednost 17.000 evra.

Firma „Tehnokop“ bila je deklarant, odnosno prevoznik dok je u deklaraciju za carinjenje kao pošiljalac navedena firma „Jaka 80“ iz Radoviša, gde je Stefanović suvlasnik. Kao primalac, bila je navedena farmaceutska kompanija iz Bijeljine „Vitamedik“.

- Sva roba je oduzeta zbog sumnje da povređuje pravo intelektualne svojine. Odmah je upućen dopis „Galenici“, koja je prošle nedelje potvrdila intelektualno pravo nad proizvodom „B kompleks“ - kaže izvor „Blic“.

Samo nedelju dana nakon prve zaplene falsifikovanih tableta - 22. decembra, usledila je ista akcija, na istom prelazu.

Crno na belo: Ovo je Stefanović hteo da proda kao svoj lek, Foto: Privatna arhiva
- U pitanju je bilo 42.000 tableta „B kompleksa“, vrednih 4.500 evra, istog pošiljaoca. Ovog puta, kao primalac je navedena niška kompanija „Nini“ d.o.o., čiji je vlasnik opet Jovica Stefanović. Njegova firma u Makedoniji poslala je falsifikovane tablete njegovoj firmi u Nišu - kaže naš izvor i dodaje da je, kako tablete nisu imale oznaku proizvođača, prekršeno pravo na intelektualnu svojinu, zbog čega je pokrenut postupak.

- Ono što tek treba da se utvrdi jeste njihov sastav, kao i da li je i gde prodavan falsifikovani „B kompleks“ - kaže naš izvor. On navodi i da se sumnja da je trebalo da ti lekovi završe na srpskom tržištu. Ako se utvrdi tako, slučaj bi dobio elemente krivičnog dela.

Inače, Stefanović je umešan i u aferu sa prepakivanjem leka „diklofenak duo nini“ iz Indije koji je pušten u promet u Srbiji kao domaći lek.

To je naše

U kompaniji „Nini“ juče nam je rečeno da je prijava protiv njih podneta neosnovano i da imaju dokumentaciju makedonskih institucija i srpskog Ministarstva zdravlja koji potvrđuju da je njihov „B kompleks“ upisan u bazu podataka.


#   Preševo   carina   šverc   zaplena   tablete   falsifikat   Jovica Stefanović Nini          
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima