Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Гаџин Хан: Нестало 30 казана

rssBookmark and Share

Гаџин Хан 10.10.2011. Д. Ст. Новости

У последњих шест месеци на територији горњег дела Заплања лопови украли су најмање 30 бакарних казана за печење ракије

Гаџин Хан: Нестало 30 казана

Само у последњих шест месеци на територији горњег дела Заплања, у општини Гаџин Хан, за сада непознати лопови украли су најмање 30 бакарних казана за печење ракије. Највише крађа забележено је у селима Завидинце, Остатовци, Горњи и Доњи Присјан и Богдановац.

Како смо сазнали у Гаџином Хану, на мети су била углавном „празна“ домаћинства, јер су старији домаћини умрли, а њихови наследници живе у Нишу, Пожаревцу, Врању и другим градовима и на своја родна огњишта долазе повремено.

Поред казана, покрадено је доста и бакарних пумпи за прскање винограда. Од наших саговорника смо сазнали да су покрадени казани и пумпе углавном завршавали на неком од отпада, наравно, пошто се претходно раскомадају. Цена једног казана је, иначе, од 1.000 до 1.500 евра, а лопови су га у комадима на отпаду прадавали између 100 и 150 евра.

Како у Заплању има доста шљивика, који су ове године прилично родили, сада су се многи нашли на мукама како да испеку ракију од шљиве, јер комина више не може да чека, а и наследници треба да се враћају тамо одакле су дошли да би обезбедили „мученицу“ за зимске дане. Зато се људи сада удружују, па један казан, на пример, шета у десетак дворишта.

 


#   Гаџин Хан   бакар   казан   Заплање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима