Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хронологија напада на "Шарли Ебдо": Двојица терориста ухапшена, један мртав

Bookmark and Share

Париз 08.01.2015. Le Parisien, Јужна Србија Инфо

У трагичном нападу екстремиста на француски лист "Шарли Ебдо" убијено је 12 људи, а полиција је ухапсила двојицу нападача, док је један убијен.

Протести у Паризу
Протести у Паризу

Шериф Куачи његов брат Саид и Хамид Мурад осумњичени су за терористички напад у Паризу и убиство 12 људи у редакцији париског часописа Шарли Ебдо. Према најновијим информацијама двојица нападача су ухапшени, а је један убијен.

Један од осумњичених за терористички напад у Паризу 2005. године је осуђен на три године затвора, условно 18 месеци због тероризма.

Према наводима француских медија Шериф К. је већ познат полицији, а суђено му је за учествовање у мрежи која је слала џихадисте у Ирак.

Он је осуђен за учешће у организацији названој “Ирачка мрежа 19. париског арондисмана пошто је са још десетак људи подстрекивао младиће да иду у Ирак и боре се на страни исламиста.

Приведен је 2005. године када је пред судом рекао да је желео да одустане како се приближавало време за полазак, али да је тако урадио ризиковао би да га следбеници назову кукавицом.

Француски полицајац који је дошао на место масакра молио је терористе за живот, са рукама подигнутим увис, али је без милости упуцан у главу.

Међу страдалима су нападу је и главни уредник листа Стефан Шарбоне, као и још тројица карикатуриста познатих у целој Француској као Каби, Тињус и Волински,, а како пишу страни медији, нападачи су током напада викали "Алах је велики" и "Осветили смо пророка", а били су наоружани и ракетним бацачем. Сумња се да су екстремистима повод за напад биле ове карикатуре пророка Мухамеда.

Око 11.20 часова два човека обучена у црно са маскама наоружани калашњиковима дошли су док зграде број 6 улице Никола-Апер, у једанаестом арондисману у Паризу где се налази архива сатиричног недељника Шарли Ебдо, који је био њихова мета.

Узвикнули су "Јел овде Шарли Ебдо?" Кад су видели да су на погрешној адреси упутили су се ка броју 10 исте улице где је седиште листа.

Кад су ушли у зграду пуцали су на човека у портирници и отишли наж други спрат где је редакција недељника.

"Два човека су тада отворила ватру и хладнокрвно убила људе окупљене на редакцијском састанку, као и полицајца телохранитеља карикатуристе Шарба који није имао времена да одговори", рекао је за агенцију Франс прес један полицијски извор.

Четворо главних карикатуриста су мртви - Шарб, Каби, Тињу и Волински, као и економиста Бернар Мари. Ово су одговори њихових колега који су им кроз карикатуре одали пошту и исказали пркос насиљу.

Само једна особа која је успела да се сакрије испод стола избегла је масакр. Та особа је чула како двоје људи узвикују "осветили смо пророка" и "Алаху акбар", навео је полицијски извор. Она је, како је навела, уз претњу силом пустила двојицу нападача у канцеларију.

Полицајци тада пуцају на нападаче који узвраћају. На Булевару Ришар-Ленуар, један униформисани полицајац је погодјен и пао је на земљу, према видео снимку који је објављен преко интернета.

Француски председник Франсоа Оланд објавио је да је реч о терористичком нападу. Огромна подршка јавности је уследила када су људи у хиљадама похрлили на улице широм света да одају пошту настрадалима.

Напад је почињен над новинама и новинарима који су желели да покажу да у Француској слободно могу да бране своје идеје. Полиција их је штитила, а брутално су убијени. Њих 11 је погинуло, а још четворо је у тешком стању. Четрдесет људи успело је да се заштити и сачува. За неколико сати окупићемо се у Јелисејској палати са министрима и званилницима јер морамо да осигурамо места где може да се понови оваква трагедија. Ово је без сумње терористички напад. Француска је у шоку. Починиоци ће бити кривично гоњени - рекао је председник Француске.

За 14 сати је заказана кризна седница француске Владе.


#   полиција   редакција   терористи   новинари   Париз     Шарли Ебдо
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима