Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Криминал са ивице беде

rssBookmark and Share

Лесковац 21.01.2014. Pravda

Судећи према званичним саопштењима лесковачке Полицијске управе у последњих стотинак дана све већи је број прекршиоца закона чија животна доб прелази 50 година старости. Зашто је то тако питање је које се само по себи намеће?

Криминал са ивице беде

У другој декади месеца јануара, тачније 16.јануара текуће године, припадници лесковачке ПУ привели су М. Ј. старог 57 година из Лесковца а због постојања основане сумње да је извршио кривично дело неовлашћене производње и стављање у промет опојних супстанци. Истог дана у станицу полиције приведен је Ж. П. стар 69 година за кога се основано сумња да је извршио кривично дело насиље у породици. Он је како га кривична пријава терети физички и вербално малтретирао чланове своје уже породице. Лесковачка полиција је тих дана привела и З. М. из лесковачког насеља Подворце за кога се основано сумња да је испред спомен-куће народног хероја и револуционара Косте Стаменковића у центру Лесковца украо бронзано спомен-обележје тешко око 40 килограма а посвећено овом радничком трибуну и револуционару. Бронзаној скулптури је већ био одвалио повећи део са намером да исту прода као секундарну сировину у оближњем отпаду…

Тих дана након непуних месец дана проведених у притвору лесковачког КПЗ-а пуштене су да се бране са слободе бивше директорке лесковачког Центра за социјални рад С. М. и Д. И. које су биле ухапшене 18.децембра предходне 2013. године под основаном сумњом да су урадиле око 3000 решења бесправне социјалне помоћи мимо својих прописаних овлашћења те их кривична пријава ОЈТ-а терети за проневеру од око 10,6 милиона динара.

Такође у време новогодишњих празника и првих овогодишњих крсних слава, током јануара месеца, евидентиран је већи број пркршиоца Закона о безбедности саобраћаја старијх од 50 година, међу којима је једна трећина „искусних“ возача у алкохолисаном стању задржана у притвору до отрежњења. Прекршиоца закона који су у зрелим годинама било је и међу прекршиоцима јавног реда и мира у овдашпњим ресторанима, што је био разлог наше краће анкете о овим појавама на лесковачким улицама.

Познати лесковачки књижар и публициста Александар Коцић истиче да је то такво понашање старијих Лесковчана резултат раслојавања овдашње породице у послератним и постинфлаторним годинама које су у лесковачком крају услед неодговарајуће приватизације друштвеног сектора стекле највећи број такозваног технолошког вишка заполсених .

У лесковачком Центру за социјални рад потрврђена нам је чињеница да је све већи број Лесковчана услед немаштине заинтересован за неки од видова једнократне социјалне помоћи ради преживљавања. „Број захтева у предходној години на име социјалне помоћи попео се на око 2500, и он се из дана у дан увећава због опште немаштине“, истакао је у нашем последњем разговору Бобан Илић директор Центра за социјални рад у Лесковцу.

„Дешава се често да данима немамо шта да једемо, а срећом да је ова зима блага јер смо оскудни у одећи,обући и огреву. Кров на кући нам одавно прокишњава. Оно мало пензије коју примам дајем на своје лечење и лечење старе мајке о којој бринем и плаћање комуналија. Иначе син ми годинама незапослен иако је увелико превалио 30 годину живота“, вајка се у разговору за нашу редакцију плачних очију Љиљана Стојковић пензионерка из лесковачке месне заједнице „Ветерница“…

У надлежној Градској управи за друштвене делатности града Лесковца речено нам је да су једнократне материјалне помоћи у ингеренцији Центра за социјални рад, који располаже одговарајућим списковима приоритета у финасијском и социјалном збрињавању грађана пре свега старијих и болесних Лесковчана. Да ли се у овем делу југа Србије криминалитет старијих лица повећао из материјалнопг очаја и беде или из „старих навика“ питање о којем нисмо добили одговор а надамо се да ће завршну медијску реч имати стручњаци ове области ускоро…


#   Лесковац   полиција   кривична пријава   насиље у породици   Бобан Илић   кривично дело   месне заједнице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима