Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kriminal sa ivice bede

rssBookmark and Share

Leskovac 21.01.2014. Pravda

Sudeći prema zvaničnim saopštenjima leskovačke Policijske uprave u poslednjih stotinak dana sve veći je broj prekršioca zakona čija životna dob prelazi 50 godina starosti. Zašto je to tako pitanje je koje se samo po sebi nameće?

Kriminal sa ivice bede

U drugoj dekadi meseca januara, tačnije 16.januara tekuće godine, pripadnici leskovačke PU priveli su M. J. starog 57 godina iz Leskovca a zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih supstanci. Istog dana u stanicu policije priveden je Ž. P. star 69 godina za koga se osnovano sumnja da je izvršio krivično delo nasilje u porodici. On je kako ga krivična prijava tereti fizički i verbalno maltretirao članove svoje uže porodice. Leskovačka policija je tih dana privela i Z. M. iz leskovačkog naselja Podvorce za koga se osnovano sumnja da je ispred spomen-kuće narodnog heroja i revolucionara Koste Stamenkovića u centru Leskovca ukrao bronzano spomen-obeležje teško oko 40 kilograma a posvećeno ovom radničkom tribunu i revolucionaru. Bronzanoj skulpturi je već bio odvalio poveći deo sa namerom da istu proda kao sekundarnu sirovinu u obližnjem otpadu…

Tih dana nakon nepunih mesec dana provedenih u pritvoru leskovačkog KPZ-a puštene su da se brane sa slobode bivše direktorke leskovačkog Centra za socijalni rad S. M. i D. I. koje su bile uhapšene 18.decembra predhodne 2013. godine pod osnovanom sumnjom da su uradile oko 3000 rešenja bespravne socijalne pomoći mimo svojih propisanih ovlašćenja te ih krivična prijava OJT-a tereti za proneveru od oko 10,6 miliona dinara.

Takođe u vreme novogodišnjih praznika i prvih ovogodišnjih krsnih slava, tokom januara meseca, evidentiran je veći broj prkršioca Zakona o bezbednosti saobraćaja starijh od 50 godina, među kojima je jedna trećina „iskusnih“ vozača u alkoholisanom stanju zadržana u pritvoru do otrežnjenja. Prekršioca zakona koji su u zrelim godinama bilo je i među prekršiocima javnog reda i mira u ovdašpnjim restoranima, što je bio razlog naše kraće ankete o ovim pojavama na leskovačkim ulicama.

Poznati leskovački knjižar i publicista Aleksandar Kocić ističe da je to takvo ponašanje starijih Leskovčana rezultat raslojavanja ovdašnje porodice u posleratnim i postinflatornim godinama koje su u leskovačkom kraju usled neodgovarajuće privatizacije društvenog sektora stekle najveći broj takozvanog tehnološkog viška zapolsenih .

U leskovačkom Centru za socijalni rad potrvrđena nam je činjenica da je sve veći broj Leskovčana usled nemaštine zainteresovan za neki od vidova jednokratne socijalne pomoći radi preživljavanja. „Broj zahteva u predhodnoj godini na ime socijalne pomoći popeo se na oko 2500, i on se iz dana u dan uvećava zbog opšte nemaštine“, istakao je u našem poslednjem razgovoru Boban Ilić direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu.

„Dešava se često da danima nemamo šta da jedemo, a srećom da je ova zima blaga jer smo oskudni u odeći,obući i ogrevu. Krov na kući nam odavno prokišnjava. Ono malo penzije koju primam dajem na svoje lečenje i lečenje stare majke o kojoj brinem i plaćanje komunalija. Inače sin mi godinama nezaposlen iako je uveliko prevalio 30 godinu života“, vajka se u razgovoru za našu redakciju plačnih očiju Ljiljana Stojković penzionerka iz leskovačke mesne zajednice „Veternica“…

U nadležnoj Gradskoj upravi za društvene delatnosti grada Leskovca rečeno nam je da su jednokratne materijalne pomoći u ingerenciji Centra za socijalni rad, koji raspolaže odgovarajućim spiskovima prioriteta u finasijskom i socijalnom zbrinjavanju građana pre svega starijih i bolesnih Leskovčana. Da li se u ovem delu juga Srbije kriminalitet starijih lica povećao iz materijalnopg očaja i bede ili iz „starih navika“ pitanje o kojem nismo dobili odgovor a nadamo se da će završnu medijsku reč imati stručnjaci ove oblasti uskoro…


#   Leskovac   policija   krivična prijava   nasilje u porodici   Boban Ilić   krivično delo   mesne zajednice
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima