Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Крвопролиће у најави

rssBookmark and Share

28.09.2011. Аutor : Bojan Bednar - E-Novine | Photo: BETA

Младен Обрадовић и Образ имају толику жељу да 2. октобра изазову хаос у Београду да су у помоћ позвали лично патријарха СПЦ. Најављујући Молитвени ход, који ће бити организован у исто време и делимично на истом месту као Парада поноса, Обрадовић је рекао да та манифестација има “благослов свештенства Храма светог Саве и других духовника”. О благослову градске полиције није било речи.

Крвопролиће у најави

Међутим, на директно новинарско питање зашто ће се Образовци оглушити о позив патијарха Иринеја верницима да игноришу  “ту глупост”  и не излазе на београдске улице, Обрадовић је на конференцији за медије у уторак, фалсификујући патријархов благослов, рекао:

“Молитвени ход има благослов свештеника Српске православне цркве, а ми смо верна чеда и синови наше свете цркве и радимо оно за шта имамо благослов. То нипошто не радимо на своју руку, радимо са благословом духовника.” Ко су неидентификовани свештеници и духовници Обрадовић није образлагао. Подсетимо, свештенство храма светог Саве "и други духовници" недавно су благословено промовисали књигу осуђеног ратног злочинца Милана Лукића.

Но, све остало што је овај лажни православац и родољуб рекао већ напамет знамо.

Он, Образ и њихово накарадно националистичко тумачење хришћанства су "здрава и поносна страна живота", док су хомосексуалци (у недостатку бољег непријатеља) развратни, обесни и неморални, и као такви - Обрадовић то не сме да каже јер је прорачуната политикантска кукавица која се плаши тужбе због говора мржња - они су нижа бића, или још горе: нису прави Срби. И уопште, Србин је само онај коме Образ да атест.

Неком би могло пасти на памет да би сваком правом родољубу, на пример, било важно да се 2. октобра никоме ништа лоше не догоди. Младен Образ Обрадовић, изненада и неочекивано, жели управо супротно – крвопролиће. Зато је од свих осталих дана у години изабрао баш дан одржавања Параде поноса за организацију свог Молитвеног хода, иако има на располагању још 51 недељну и по једну ускршњу и божићну литургију.

Не рачунајући искрене вернике који ће подлећи манипулацији и које је Обрадовић, у својој суманутој тежњи да оправда стране инвестиције уложене у Образ, позвао да поведу и своју децу, циљ Молитвеног хода је да под изговором поштовања људских права (која православни верници у складу са Уставом уживају, без остатка, током целе године) организује велику групу људи која ће се свакако срести са учесницима Прајда.

То ће само по себи бити веома мучно али се, знамо и то, неће на томе завршити. Неко из Обрадовићеве групе потегнуће и нешто теже од речи и Обрадовић је тога свестан тога - сасвим могуће не као планер већ извођач радова тог инцидента.

Да би себи створио алиби Обрадовић је упутио захтев полицији да "заштити" Молитвени ход и обезбеди јавни ред и мир, чак и "нормално фунцкионисање саобраћаја", а све под изговором да би нереде на Молитвеном ходу могли да изазову “режимски провокатори”.

Истовремено, Обрадовић није гадљив на крв оних који у његовом уму нису препознати као Срби, па је зато, потпуно непримерено хришћанским принципима ненасиља, посредно позвао на линч учесника Прајда. Он је затражио од полиције да у недељу одбију наређења која би изазвала “сукоб Срба и Срба”, дакле да одбију да штите учеснике Прајда за које се, како се у шовинистичком заносу изразио, “не зна ни ко су”.

-Позивамо браћу српске полицајце да не иду против сопственог народа и да одбију наређења која би их терала да насрну на сопствену децу, ускликнуо је с мржњом Обрадовић.

Та реченица, иако патетична, јасно показује да је Обрадовић свестан колико је јавност подељена око питања одржавања Прајда и ангажовања полиције. Њему је јасно и да би заиста могло да се догоди да се насупрот један другог нађу отац полицајац, који је приморан да трпи нападе хулигана, ако ни због чега другог не би ли зарадио цркавицу и прехранио породицу - и његов син, изгубљени, запостављени и неиспуњени тинејџер који идентитет гради кроз мржњу према, у овом случају, сексуалним мањинама. Ни за шта од свега тога Обрадовић не мари. Напротив, он се тој шизофреној ситуацији искрено радује јер Образ црпи идентитет из негације других идеја будући да за своје, оригиналне, нема ни образовних ни интелектуалних ресурса.

Најбоље су то доказали на конференцији за новинаре која је била уприличена не би ли Образ обавестио јавност о својим нечасним намерама. Док је Обрадовић ширио мржњу набифланим текстом који као да је читао са невидљивог кајрона, његови следбеници, што униформисани што у цивилу, мрко су гледали окупљене новинаре, “вицкасто” добацујући.

На крају Обрадовићевог обраћања частили су га аплаузом. Конференција за новинаре, наочиглед дружине из Удружења новинара Србије који су Образу уступили простор, претворила се у политичку трибину. Ти неуки, морални слабићи, ни овог пута нису изненадили и доказали су да знају да комуницирају само камењем и летвама. Такве ћемо их и у недељу гледати.

 

Синди Лопер подржала организовање београдске Параде поноса

Америчка певачица и глумица Синди Лопер подржала је организовање београдске Параде поноса, која је заказана за недељу, 2. октобар, саопштили су данас организатори Параде.

У писму подршке, које је упутила Лоперова, истиче се да свако људско биће, без обзира на то у којој земљи живи, без обзира на боју коже, религију, нацију, пол или сексуалну оријентацију, мора бити једнако прихваћено са достојанством и поштовањем.

-Сви ми заједно морамо да радимо како би се тај идеал одржао у целом свету. Шаљем своје најлепше жеље народу Србије који на овогодишњој Паради поноса слави различитост и породичне вредности, навела је она.

Лоперова је додала да је "стајати заједно, пред бројним препрекама и противницима, њена дефиниција храбрости".


#   инвестиције   јавни ред и мир
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима