Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лекари рецепте пишу "на кило"

Bookmark and Share

31.08.2011. Аutor : Stefan Radović

Током последње контроле РЗЗО утврдио је велике злоупотребе при прописивању медикамената. Најдрастичнији пример лекара из Крагујевца који је истој особи за два месеца написао чак 533 рецепта за више од 1.000 кутија различитих лекова.

Лекари рецепте пишу

Исти лекар је другом пацијенту, за три месеца, прописао чак :

27 кутија ”ранисана”,
26 кутија ”бромазепама”
17 кутија ”лоразепама”,
29 кутија антибиотика ”палитрекс”,
16 кутија ”синацилина”,
24 кутије ”диклофена”,
8 кутија тродона,
18 кутија ”довицина”,
12 кутија ”амоксицилина”,
16 кутија ”еритромицина”, а на све то и девет кутија ”раптена” и још...


Овај доктор је за мање од годину дана оштетио касу здравственог осигурања за чак милион динара. Многе лекове, па и оне из области психијатрије, преписивао је на своју руку, без извештаја лекара специјалисте, који је неопходан за одређивање многих врста терапије.

Користећи факсимил докторке из Новог Пазара, пет волонтера, који никако не би смели да прописују терапију, издало је рецепте за лекове у укупној вредности изнад седам милиона динара.

Са факсимилом докторке из Сурдулице је,за мање од два месеца за 12 пацијената, прописано 400 кутија различитих лекова међу којима су и ”ранисан” за желудац и ”диклофенак” против реуматских болова, а да притом, ни код једног од 12 пацијената није евидентирана ниједна кутија прописаног лека. Јер, прописани лекови нису унети у здравствени картон, нити има евиденције о датуму да је осигураник био код лекара. А прописана терапија је касу здравственог осигурања олакшала за 200.000 динара.

-Листом лекова је јасно дефинисано који се лек и за које специјалности пописује о трошку РЗЗО,изјавила је Сања Миросављевић портпарол завода за здравствено осигурање.

-Уколико се лекови прописују мимо тога, Фонд то неће плаћати. Ако доктори сматрају да одређене лекове треба издавати и за неке друге индикације које струка није дефинисала на листи лекова, нека напишу захтев РЗЗО, али не могу да пишу рецепте мимо индикација које је дефинисао РЗЗО,Каже Миросављевићева.

Примећене су и злоупотребе у прописивању лекова које узимају зависници. Тако су два доктора из Дома здравља Земун, за само три месеца прописала за три пацијента чак 175 кутија тродона и осталих медикамената из ове групе.

У РЗЗО тврде да ће установе или лекари морати да надокнаде трошак непрописно издате терапије.

Ово није први пут да се од установа, па и лично од доктора, тражи да намире трошкове лекова, који су мимо правила о прописивању издати о трошку осигурања.

Тако ће лекар који је, између осталог, једном пацијенту за само два месеца прописао чак 533 рецепта за укупно 1.073 кутије лекова,или његова матична здравствена установа у Крагујевцу, морати да надокнаде милион динара. За толико је овај доктор ”за годину дана оштетио касу РЗЗО”. Установа из Сурдулице или докторка са чијим је факсимилом на имена 12 пацијената за мање од два месеца прописано 400 кутија лекова, мораће да надокнади 200.000 динара.

 

Коментара: 0


#  
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима