Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нисмо опремљени за природне катастрофе

rssBookmark and Share

13.10.2011. Аutor : S.Radović |

Учесталост природних катастрофа је све већа, а у Србији се још увек недовољно улаже у техничку опремљеност служби за реаговање у таквим ситуацијама, изјавио је данас начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић.

Нисмо опремљени за природне катастрофе

Поводом 13. октобра - Светског дана посвећеном смањењу ризика од природних катастрофа, Марић је рекао да се у Србији у периоду од скоро 20 година недовољно радило у погледу превентивних мера против природних катастрофа.

У последњих неколико година поплаве, којих све чешће има, не само код великих него и малих река, постају доминантан ризик, рекао је Марић.

Србија је у протекле три године добила тимове за реаговање у случају земљотреса и они су ангажовани у Краљеву, али у области превентиве мора много више да се уради у погледу едукације грађана, казао је Марић.

Он је истакао да је у току акција у сарадњи са УНДП штампања породичних приручника ради заштите од природних катастрофа, а са Министарством просвете покренута је иницијатива да се постојећи наставни планови и програми прошире.

Наставни програм и планови би се проширили тако да деца, када науче шта је земљотрес, науче и како да се од њега сачувају, а не би се стварали нови предмети тима општенародне одбране и друштвене самозаштите, објаснио је Марић.

Када је реч о Сектору за ванредне ситуације, Србија има упола мање људи од онога што је просек за ЕУ, али постоји огромно интересовање за рад у тој служби, јер у овом тренутку има скоро 1.200 захтева за пријем, каже Марић.


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима