Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пало звоно са звоника у Пантелејској цркви

rssBookmark and Share

15.12.2010. Извор: Јужне вести

Пало звоно са звоника у Пантелејској цркви

Приликом извођења радова на звонику цркве Светог Пантелејмона, урушила се платформа и пало је звоно, саопштила је нишка полиција.

У том инциденту, који се догодио у уторак у подне, тешке телсне повреде задобио је радник из Београда (51), а лекше су повређена двојица радника из Ариља.

Старешина цркве није желео да говори са медијима, а како су новинари незванично сазнали од људи из комшилука, звоно заправо није пало.

- Радници су нешто петљали око електро инсталација, када је један од њих пропао кроз горњу платформу. Звоно је, колико сам чуо да причају, нештећено. Само су радници повређени од пада - каже један од комшија.

Иако је звоник под заштитом државе, у Заводу за заштиту споменика кажу да су за инцидент чули од новинара.

- Ја први пут чујем за то. Покушаћемо да сазнамо шта се догодило, а претпостављам да ће нас и полиција обавестити - каже директор Завода Миле Вељковић.

Звоник је изграђен 1928. године као дар Краља Александра И Карађорђевића.

Пантелејска црква сама по себи представља историјски споменик јер су се на том месту 27. јула 1189. године сусрели српски деспот Стефан Немања и немачки цар Фридрих Барбароса. Том приликом потписан је први међународни споразум између Србије и Немачке.


#   полиција   Стефан Немања   Фридрих Барбароса
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима