Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Palo zvono sa zvonika u Pantelejskoj crkvi

rssBookmark and Share

15.12.2010. Izvor: Južne vesti

Palo zvono sa zvonika u Pantelejskoj crkvi

Prilikom izvođenja radova na zvoniku crkve Svetog Pantelejmona, urušila se platforma i palo je zvono, saopštila je niška policija.

U tom incidentu, koji se dogodio u utorak u podne, teške telsne povrede zadobio je radnik iz Beograda (51), a lekše su povređena dvojica radnika iz Arilja.

Starešina crkve nije želeo da govori sa medijima, a kako su novinari nezvanično saznali od ljudi iz komšiluka, zvono zapravo nije palo.

- Radnici su nešto petljali oko elektro instalacija, kada je jedan od njih propao kroz gornju platformu. Zvono je, koliko sam čuo da pričaju, neštećeno. Samo su radnici povređeni od pada - kaže jedan od komšija.

Iako je zvonik pod zaštitom države, u Zavodu za zaštitu spomenika kažu da su za incident čuli od novinara.

- Ja prvi put čujem za to. Pokušaćemo da saznamo šta se dogodilo, a pretpostavljam da će nas i policija obavestiti - kaže direktor Zavoda Mile Veljković.

Zvonik je izgrađen 1928. godine kao dar Kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Pantelejska crkva sama po sebi predstavlja istorijski spomenik jer su se na tom mestu 27. jula 1189. godine susreli srpski despot Stefan Nemanja i nemački car Fridrih Barbarosa. Tom prilikom potpisan je prvi međunarodni sporazum između Srbije i Nemačke.


#   policija   Stefan Nemanja   Fridrih Barbarosa
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima