Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пас из Куршумлије није био бесан

rssBookmark and Share

28.04.2011. Извор: Б92

Анализе пса који је изуједао седам становника Куршумлије показују да он није био заражен беснилом. То значи да ни пацијенти не треба да проме вакцину.

Тело пса који је изуједао седам људи стигло је у Институт Пастер јутрос нешто пре девет часова, након чега су урађене анализе.

Директор Института Пастер Душан Лалошевић рекао је за Б92 да је лабораторијском анализом и флуоресцентном микроскопијом утврђено да пас није био заражен беснилом.

"Пас је негативан на беснило,. И као што смо и очекивали, овим пацијентима није требало давати ни серум ни вакцину. Они дакле, немају потребе да се заштите од беснила", казао је он.

"Довољна им је само тоалета ране. Уколико би они примали серуме и вакцине против беснила то им не би шкодило, али би то било потпуно непотребно у земљи која већ 30 година нема псеће беснило и 30 година нема беснила код људи", додаје он.

Он објашњава да у домовима здравља нема и не треба да има серума и вакцина против беснила, "јер беснило паса није као ујед змије отровнице где серум треба дати у првим минутима или сатима после уједа".

Подсетимо, након што је пас луталица изуједао седам грађана Куршумлије поставило се питање колико и да ли у Србији има вакцина против беснила. Лалошевић је раније за Б92 објаснио да је непотребно узимати вакцину против беснила, док се не утврди да је пас заиста и заражен. Према његовим речима, дневно у Србији пси уједу од 30 до 100 људи, који се ни по чему не разликују од пацијената у Куршумлији.


#  
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима