Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pas iz Kuršumlije nije bio besan

rssBookmark and Share

28.04.2011. Izvor: B92

Analize psa koji je izujedao sedam stanovnika Kuršumlije pokazuju da on nije bio zaražen besnilom. To znači da ni pacijenti ne treba da prome vakcinu.

Telo psa koji je izujedao sedam ljudi stiglo je u Institut Paster jutros nešto pre devet časova, nakon čega su urađene analize.

Direktor Instituta Paster Dušan Lalošević rekao je za B92 da je laboratorijskom analizom i fluorescentnom mikroskopijom utvrđeno da pas nije bio zaražen besnilom.

"Pas je negativan na besnilo,. I kao što smo i očekivali, ovim pacijentima nije trebalo davati ni serum ni vakcinu. Oni dakle, nemaju potrebe da se zaštite od besnila", kazao je on.

"Dovoljna im je samo toaleta rane. Ukoliko bi oni primali serume i vakcine protiv besnila to im ne bi škodilo, ali bi to bilo potpuno nepotrebno u zemlji koja već 30 godina nema pseće besnilo i 30 godina nema besnila kod ljudi", dodaje on.

On objašnjava da u domovima zdravlja nema i ne treba da ima seruma i vakcina protiv besnila, "jer besnilo pasa nije kao ujed zmije otrovnice gde serum treba dati u prvim minutima ili satima posle ujeda".

Podsetimo, nakon što je pas lutalica izujedao sedam građana Kuršumlije postavilo se pitanje koliko i da li u Srbiji ima vakcina protiv besnila. Lalošević je ranije za B92 objasnio da je nepotrebno uzimati vakcinu protiv besnila, dok se ne utvrdi da je pas zaista i zaražen. Prema njegovim rečima, dnevno u Srbiji psi ujedu od 30 do 100 ljudi, koji se ni po čemu ne razlikuju od pacijenata u Kuršumliji.


#  
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima