Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пирамидална превара: Ухапшено 10 запослених "Винер штедише" осигурања из Лесковца, Ниша и један банкар

rssBookmark and Share

Лесковац 28.12.2019. Јужна Србија Инфо

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су 11 особа због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и прање новца.

Ухапшени су И. Д . (1995) одговорно лице „Wiener stadthiche“ осигурање филијала у Лесковцу, З. Р. (1975), регионални менаџер филијале у Нишу, И. Т . (1964) одговорно лице једне банке у Лесковцу, Д. Д. (1979) службеник једне банке у Лесковцу, Д. Т. (1994), Н. С. (1997) , Д. Б (1994), М. П. (1998), С. С. (1996), М. К. (1996) и З. С. (1993), сви запослени у „Wiener stadthiche“ осигурање филијале у Лесковцу.

Сумња се да је И. Д. по претходном договору са З. Р, а уз помоћ Д. Т. и Н. С. од више грађана Лесковца и Власотинца узимала новац на име штедње, иако је знала да штедња није делатност „Wiener stadtiche” осигурања. Потом је, како се сумња, сачињавала фиктивне уговоре са оштећенима о животном осигурању, без њиховог знања, и од тог новца уплаћивала премије осигурања.
 
На овај начин је, како се сумња, кроз бруто провизије неосновано повећавала износ своје зараде.

Део овако зарађеног новца осумњичени су пребацивали на текуће рачуне И. Т. и осумњичених који су запослени у „Wiener stadtiche“ осигурању у Лесковцу, док је остатак новца у готовини предаван на руке Д. Д. и власницима више привредних друштава на територији града Лесковца.

Осумњичени Д. Б, М. П, С. С, Н. С, М. К. и З. С. су од више особа прибављали личне карте на основу којих је И. Д, како се сумња, сачињавала фиктивне уговоре о животном осигурању, а потом су новац које је она уплаћивала подизали и један део су јој давали на руке, а други део, по њеном налогу, ишао је осумњиченим банкарским службеницима и власницима више привредних друштава на територији Лесковца.

На овај начин осумњичени су прибавили противправну имовинску корист од 5.670.134 динара, за који су оштећени грађани и компанија „Wiener stadtiche“ осигурање.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.


#   Лесковац   банке   превара   осигурање   ПУ Лесковац   Тужилаштво за борбу против корупције   Винер штедише
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима