Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Поново излази лист на бугарском језику

rssBookmark and Share

Босилеград 15.08.2016. Л.Г. РТС, Јужна Србија Инфо

Први број листа за бугарску националну мањину под именом "Ново братство" данас ће стићи до читалаца најпре у две општине Димитровград и Босилеград, где Бугари живе у највећем броју.

Фото: РТС
Фото: РТС

После вишегодишњих проблема у финансирању Национални савет бугарске националне мањине обезбедио је новац за штампање листа до наредне године.

Мала редакција у Нишу с нестрпљењем је чекала да из штампарије после готово четири године изађе "Братство". Ново братство наставља традицију некадашњег листа доносећи информације од значаја за Бугаре који живе у Србији.

"Ако говоримо о континуитету издавања на бугарском језику може да се говори о континуитету, али пошто немамо други лист немамо неку другу могућност Ново братство је на неки начин носталгија за старим братсвом", каже Мила Васов, главни и одговорни уредник.

Новинарско издавачка кућа Братство због проблема у финансирању после више од 50 година постојања је угашена. После свега у Ново Братство се кажу запослени, верује.

"Позитивне реакције и читалаца и нас запослених и руководства, и национални савет и општине", каже Сунчица Бојков, новинар.

Национални савет бугарске мањине је основао Ново Братство, издвојио више од шест милиона динара за штапање листа, како кажу захваљујући уштедама. У савету очекују помоћ, истичући да је, пре свега, важно да је лист поново покренут.

Владимир Захаријев, председник Националног савета бугарске националне мањине потрудили смо се и искључиво уштедом зато што ми не узимамо плате и дневнице и тако смо успели да за годину дана створимо прилику старим радницима којима се много дугује, да имају прилике да у новом братству опет дају свој допринос развоју медија, културе, етноса и исротије наше.

Лист Ново Братство ће се дистрибуисати преко националног савета свуда где Бугари живе, али и где је било читалаца некадашњег, излазиће два пута месечно и за сада ће бити бесплатан.


#   Босилеград   Димитровград   Владимир Захаријев   медији   Бугари      
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима