Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ponovo izlazi list na bugarskom jeziku

rssBookmark and Share

Bosilegrad 15.08.2016. L.G. RTS, Južna Srbija Info

Prvi broj lista za bugarsku nacionalnu manjinu pod imenom "Novo bratstvo" danas će stići do čitalaca najpre u dve opštine Dimitrovgrad i Bosilegrad, gde Bugari žive u najvećem broju.

Foto: RTS
Foto: RTS

Posle višegodišnjih problema u finansiranju Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine obezbedio je novac za štampanje lista do naredne godine.

Mala redakcija u Nišu s nestrpljenjem je čekala da iz štamparije posle gotovo četiri godine izađe "Bratstvo". Novo bratstvo nastavlja tradiciju nekadašnjeg lista donoseći informacije od značaja za Bugare koji žive u Srbiji.

"Ako govorimo o kontinuitetu izdavanja na bugarskom jeziku može da se govori o kontinuitetu, ali pošto nemamo drugi list nemamo neku drugu mogućnost Novo bratstvo je na neki način nostalgija za starim bratsvom", kaže Mila Vasov, glavni i odgovorni urednik.

Novinarsko izdavačka kuća Bratstvo zbog problema u finansiranju posle više od 50 godina postojanja je ugašena. Posle svega u Novo Bratstvo se kažu zaposleni, veruje.

"Pozitivne reakcije i čitalaca i nas zaposlenih i rukovodstva, i nacionalni savet i opštine", kaže Sunčica Bojkov, novinar.

Nacionalni savet bugarske manjine je osnovao Novo Bratstvo, izdvojio više od šest miliona dinara za štapanje lista, kako kažu zahvaljujući uštedama. U savetu očekuju pomoć, ističući da je, pre svega, važno da je list ponovo pokrenut.

Vladimir Zaharijev, predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine potrudili smo se i isključivo uštedom zato što mi ne uzimamo plate i dnevnice i tako smo uspeli da za godinu dana stvorimo priliku starim radnicima kojima se mnogo duguje, da imaju prilike da u novom bratstvu opet daju svoj doprinos razvoju medija, kulture, etnosa i isrotije naše.

List Novo Bratstvo će se distribuisati preko nacionalnog saveta svuda gde Bugari žive, ali i gde je bilo čitalaca nekadašnjeg, izlaziće dva puta mesečno i za sada će biti besplatan.


#   Bosilegrad   Dimitrovgrad   Vladimir Zaharijev   mediji   Bugari      
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima