Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Муслимански верници данас славе Рамазански Бајрам

rssBookmark and Share

Београд 05.07.2016. РТС, Јужна Србија Инфо

Муслимани данас славе Рамазански Бајрам, један од два најзначајнија исламска празника. Рамазански Бајрам обележава крај поста, и следе дани весеља – дани Бајрама. Централна бајрамска молитва (намаз) обављена је јутрос у Бајракли џамији у Београду. Муслимани у Нишу такође прослављају празник у џамији Ислам-аге Хадровића.

Џамија Ислам-аге Хадровића у Нишу  Фото: Јужна Србија
Џамија Ислам-аге Хадровића у Нишу Фото: Јужна Србија

Бајрам намаз који претходи једном од два највећа исламска празника Бајраму почиње 45 минута након изласка Сунца. Бајрамска молитва обављена је јутрос на 14 места у Србији.

Новоизабрани реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић рекао је у Бајракли џамији да ће, када се заврши намаз, вернике позвати глас који ће поручити да је "данас дан награде", односно да је данас дан када почиње празник Бајрам.

"У току Рамазана (поста) смо имали прилику видети себе онаквима какви бисмо требали бити", рекао је Насуфовић и додао да су током поста биле истакнуте три благодати "здравље, вода и храна".

Бајрамска софра    Фото: doznajemo.com

Намазу у Бајракли џамији присуствовао је и председник Врховног сабора Исламске заједнице Србије Мухамед Јусуфспахић.

Рамазански Бајрам увек пада 1. шевала (десети месец муслиманског календара) и траје три дана, а верници га сматрају "празником положеног испита".

Ове године Бајрам почиње данас и завршава се 7. јула, а долази по завршетку Рамазана, месеца поста, током којег су се муслимани уздржавали од јела и пића, злих мисли и дела.

Сви муслимански верски празници рачунају се по месечевој, а не по сунчевој години.


#   Београд   празник   Муслимани   Рамазан бајрам     Џамија Ислам-аге Хадровића
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима