Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Muslimanski vernici danas slave Ramazanski Bajram

rssBookmark and Share

Beograd 05.07.2016. RTS, Južna Srbija Info

Muslimani danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ramazanski Bajram obeležava kraj posta, i slede dani veselja – dani Bajrama. Centralna bajramska molitva (namaz) obavljena je jutros u Bajrakli džamiji u Beogradu. Muslimani u Nišu takođe proslavljaju praznik u džamiji Islam-age Hadrovića.

Džamija Islam-age Hadrovića u Nišu  Foto: Južna Srbija
Džamija Islam-age Hadrovića u Nišu Foto: Južna Srbija

Bajram namaz koji prethodi jednom od dva najveća islamska praznika Bajramu počinje 45 minuta nakon izlaska Sunca. Bajramska molitva obavljena je jutros na 14 mesta u Srbiji.

Novoizabrani reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović rekao je u Bajrakli džamiji da će, kada se završi namaz, vernike pozvati glas koji će poručiti da je "danas dan nagrade", odnosno da je danas dan kada počinje praznik Bajram.

"U toku Ramazana (posta) smo imali priliku videti sebe onakvima kakvi bismo trebali biti", rekao je Nasufović i dodao da su tokom posta bile istaknute tri blagodati "zdravlje, voda i hrana".

Bajramska sofra    Foto: doznajemo.com

Namazu u Bajrakli džamiji prisustvovao je i predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić.

Ramazanski Bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju "praznikom položenog ispita".

Ove godine Bajram počinje danas i završava se 7. jula, a dolazi po završetku Ramazana, meseca posta, tokom kojeg su se muslimani uzdržavali od jela i pića, zlih misli i dela.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini.


#   Beograd   praznik   Muslimani   Ramazan bajram     Džamija Islam-age Hadrovića
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima