Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Наставак истраживања палеонтолошког налазишта “Пребреза” код Блаца

rssBookmark and Share

Блаце 04.11.2020. Јужна Србија Инфо

Стручњаци Природњачког музеја из Београда стално истражују и брину о палеонтолошком налазишту “Пребреза”. Тако су и пре двадесетак дана радили редовна истраживања земљишта на том локалитету, а резултати тих истраживања биће познати јавности у наредних месец дана, рекли су из прокупачког ЈКП “Хамеум” које управља овим локалитетом и за који је научно доказано да је стар од 10 до 16 милиона година.

Наставак истраживања палеонтолошког налазишта “Пребреза” код Блаца

-У Пребрези на месту познатом као “Глуви поток” пронађени су миоценска претеча газеле и миоценска хијена, прве две животиње које су означиле старост локалитета и указале на значај овог места” каже Ана Церовић, координатор за заштиту  Споменика природе “Пребрза”.

-Са свим оним што је овде пронађено упозната је стручна јавност, а ради се о фосилним остацима праисторијских животиња, мастодонта, жирафе и других чији се оригинали  налазе у Природњачком музеју у Београду а реплике  на налазишту у специјализованим витринама на отвореном.

Ради се о изузетно старом и вредном налазишту које показује једно време када се животињски свет знатно разликовао од овог данашњег“, каже Церовић.

Према њеним речима на локалитету су постављене табле путокази и панои за путнике намернике. Ради се о осам паноа на којима је приказана геолошка старост локалитета, затим фотографије истраживања и истраживача, почеци истраживања и фотографије првих фосила.

Поред тога  ту су и уређени  пут и стазе као и 16 витрина на отвореном са репликама експоната који су на том налазишту пронађени.

“Ове године због пандемије корона вируса многе наше активности морале су да буду отказане а и посете грађана су редуковане, наглашава Церовић.

Локалитет “Пребреза” на коме су пронађени остаци праисторијских животиња откривен је 1958. године и од тада је занимљив за научна истраживања и стална ископавања, која доносе нова сазнања углавном о живом свету који је постојао у праисторији. О значају овог локалитета говори и то да су на њему чак два  научника докторирала. Овај јединствени споменик природе који се простире на 86 ари интересантан је за научнике као и за посетиоце из свих крајева наше земље и из иностранства, који без обзира на неприступачност терена посећују овај локалитет који крије тајне живог света у далекој прошлости.


#   Блаце   Пребреза   налазиште   фотографије   Хамеум ЈКП   палеонтлошко налазиште
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима