Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nastavak istraživanja paleontološkog nalazišta “Prebreza” kod Blaca

rssBookmark and Share

Blace 04.11.2020. Južna Srbija Info

Stručnjaci Prirodnjačkog muzeja iz Beograda stalno istražuju i brinu o paleontološkom nalazištu “Prebreza”. Tako su i pre dvadesetak dana radili redovna istraživanja zemljišta na tom lokalitetu, a rezultati tih istraživanja biće poznati javnosti u narednih mesec dana, rekli su iz prokupačkog JKP “Hameum” koje upravlja ovim lokalitetom i za koji je naučno dokazano da je star od 10 do 16 miliona godina.

Nastavak istraživanja paleontološkog nalazišta “Prebreza” kod Blaca

-U Prebrezi na mestu poznatom kao “Gluvi potok” pronađeni su miocenska preteča gazele i miocenska hijena, prve dve životinje koje su označile starost lokaliteta i ukazale na značaj ovog mesta” kaže Ana Cerović, koordinator za zaštitu  Spomenika prirode “Prebrza”.

-Sa svim onim što je ovde pronađeno upoznata je stručna javnost, a radi se o fosilnim ostacima praistorijskih životinja, mastodonta, žirafe i drugih čiji se originali  nalaze u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu a replike  na nalazištu u specijalizovanim vitrinama na otvorenom.

Radi se o izuzetno starom i vrednom nalazištu koje pokazuje jedno vreme kada se životinjski svet znatno razlikovao od ovog današnjeg“, kaže Cerović.

Prema njenim rečima na lokalitetu su postavljene table putokazi i panoi za putnike namernike. Radi se o osam panoa na kojima je prikazana geološka starost lokaliteta, zatim fotografije istraživanja i istraživača, počeci istraživanja i fotografije prvih fosila.

Pored toga  tu su i uređeni  put i staze kao i 16 vitrina na otvorenom sa replikama eksponata koji su na tom nalazištu pronađeni.

“Ove godine zbog pandemije korona virusa mnoge naše aktivnosti morale su da budu otkazane a i posete građana su redukovane, naglašava Cerović.

Lokalitet “Prebreza” na kome su pronađeni ostaci praistorijskih životinja otkriven je 1958. godine i od tada je zanimljiv za naučna istraživanja i stalna iskopavanja, koja donose nova saznanja uglavnom o živom svetu koji je postojao u praistoriji. O značaju ovog lokaliteta govori i to da su na njemu čak dva  naučnika doktorirala. Ovaj jedinstveni spomenik prirode koji se prostire na 86 ari interesantan je za naučnike kao i za posetioce iz svih krajeva naše zemlje i iz inostranstva, koji bez obzira na nepristupačnost terena posećuju ovaj lokalitet koji krije tajne živog sveta u dalekoj prošlosti.


#   Blace   Prebreza   nalazište   fotografije   Hameum JKP   paleontloško nalazište
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima