Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Učenici topličkih osnovnih škola prezentovali projekat o Paleontološkogm lokalitetu „Prebreza“

rssBookmark and Share

Blace 02.12.2022. Južna Srbija Info

U Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju održana je završna prezentacija projekta o Paleontološkogm lokalitetu „Prebreza“, koju su pripremili učenici i nastavnici osnovnih škola u Topličkom okrugu.

Učenici topličkih osnovnih škola prezentovali projekat o Paleontološkogm lokalitetu „Prebreza“

Paleontološki lokalitet Prebreza zaštićeno je prirodno dobro kao Spomenik prirode sa prvom kategorijom zaštite. Nalazi se na teritoriji opštine Blace i jedini je paleontološki lokalitet u Srbiji koji je stavljen pod zaštitu Uredbom Vlade RS kao zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Pod pokroviteljstvom Centra za promociju nauke, a u organizaciji Narodnog muzeja Toplica, ovaj projekat već drugu godinu za redom okuplja mlade istraživače iz Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Žitorađe. Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Dragana Đurić i Branko Radulović, sa kojima Muzej ima veoma uspešnu saradnju.

-Programi na paleontološkom lokalitetu „Prebreza“ realizujemo uvek u dve faze. U prvoj fazi sa učenicima obilazimo lokalitet „Prebreza“, gde vršimo istraživanja pokretnom laboratorijom, a nakon mesec dana istraživačkog rada samih ekipa iz osnovnih škola, putem video prezentacija, performansa i kvizova, deca pokazuju šta su naučila i predstavljaju svoje radove, izjavila je viši kustos arheolog Narodnog muzeja Toplice, Sanja Crnobrnja Krasić i istakla da se program realizuje uz veliku podršku Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Učesnici projekta, mladi istraživači, predstavili su mnogo raznovrsnih tema o lokalitetu „Prebreza“. Oni su publiku upoznali sa uslovima života u Gluvom potoku, ostacima fosila, životinjskom svetu, a na kraju prezentacije, učešćem u kvizu znanja, pokazali da su uspešno savladali sve teme i stekli mnoga znanja o ovom lokalitetu.

Rukovodilac projekta, areheolog i saradnik Narodnog muzeja Toplice, Julka Kuzmanović Cvetković je ovom prilikom istakla da je ove godine u realizaciji  projekta učinjen još jedan korak napred.  Učesnici su pokazali veliku odgovornost i želju da što bolje odgovore na zadate teme.

-Zanimljivo je koliko deca mogu da pruže, koliko su maštoviti i ozbiljno prihvataju zadatke. Mi smo kao organizatori veoma zadovoljni onimo šta su deca danas pokazala u prezentacijama. U nastavku programa planiramo da obiđemo sve škole, gde ćemo sprovesti prezentaciju za što veći broj učenika, jer je važno da svi poznaju ovaj naš lokalitet. Zadatak Muzeja je da pokaže ono čime se svi ponosimo, naše kulturno i istorijsko nasleđe, naglasila je arheolog Kuzmanović Cvetković.

Učesnici projekta, učenici, nastavnici, saradnici, povodom njegove uspešne realizacije, dobili su zahvalnice od Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju.

Komentara: 0


#   Blace   škole   Prebreza   Toplički okrug   nalazište   osnovci   Narodni muzej Toplica
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima