Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нема "Нишвила", нити "Филмских сусрета" - све одложено

rssBookmark and Share

Ниш 19.07.2020. Јужна Србија Инфо

Штаб за ванредне ситуације у Нишу, оценио је да већина Нишлија поштује прописане мере, али да је окупљање младих на Нишавском кеју ризик за ширење вируса велики проблем, а одлучено је да се августовски фестивали, као "Нишвил" и "Филмски сусрети", морају одложити.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Прописане мере

Градски штаб за ванредне ситуације разматрао је актуелну ситуацију у граду у вези са епидемијом Коронавируса и оценио да је свеукупна ситуација сложена, али да све медицинске установе функционишу у пуном капацитету како би збринуле повећан број пацијената.

Ситуацију, како је оцењено, посебно усложњава чињеница да се у Ниш свакодневно допремају и пацијенти са најтежим облицима болести из градова на југу и истоку Србије који гравитирају Клиничком центру Ниш. КЦ Ниш је, како је речено, добро снабдевен свим неопходним медицинским и заштитним материјалом и, у овом тренутку, располаже довољним капацитетима за смештај новооболелих, али да се мора радити и на обезбеђивању нових смештајних капацитета, за случај погоршања ситуације.

Када је у питању поштовање превентивних мера, чланови Штаба сагласни су да огромна већина грађана Ниша поштује прописане мере, посебно када је у питању ношење заштитних маски у затвореном простору и у јавним, трговинским и угоститељским објектима, али је истакнуто и да непоштовања и даље има, и да се према таквима морају предузети законом предвиђене мере. 

Оцењено је да окупљање младих на нишавском кеју и другим површинама у вечерњим сатима, у већим групама и без поштовања дистанце представља ВЕЛИКИ ризик за ширење епидемије међу том популацијом, али и старијим особама са којима су млади у свакодневном контакту. По овом питању предузеће се посебне мере, у првом реду едукативне. 

Такође, инспекцијским органима издат је налог да интензивирају контроле поштовања мера. Штаб побдсећа да су ЗАКОНОМ О СМАЊЕЊУ РИЗИКА ОД КАТАСТРОФА И УОРАВЉАЊУ ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА за  непоштовање ПОСЕБНИХ мера заштите и спречавања ширења болести предвиђене и оштре казне које за правна лица чији новчани део који може износити и 2 милиона динара.

Штаб је издао и наредбу која се односи на површине на којима се обавља пијачна продаја. 

На основу мишљења Института за јавно здравље, Штаб је једногласно оценио и да не постоје безбедносни услови за одржавање традиционалних августовских фестивала и јавних манифестација у граду, и да се они морају одложити.


#   Ниш   Нишвил   Филмски сусрети   кризни штаб   Коронавирус
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима