Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Белотинчани дочекали зору на барикадама испред депоније

rssBookmark and Share

Белотинац 03.11.2014. Југмедиа-Јужна Србија Инфо

Мештани Белотинца блокирали су улаз у нишку депонију, захтевајући да се реши питање канала којим, како кажу, вода из депоније отиче до њиховог села и угрожава здравље људи, тако што загађује воду, али и њиве са засадима.

Белотинчани дочекали зору на барикадама испред депоније

Они протествују од јуче јер сматрају да им депонија значајно загађује животну средину, а посебно пијаћу воду. Белотинчани су дуже покушавали да алармирају надлежне како би указали на њихов проблем, али их нико није схватио озбиљно. Зато су се предвече договорили да се мењању у сменама испред улаза у депонију. Једна смена је дочекала зору јутрос, не помишљајући да одустану од својих захтева да буду прикључени на градски водовод.

Мештани, такође, захтевају да се прикључе на градски водовод, како би коначно добили здраву пијаћу воду. Они истичу да је загађење воде и земљишта већ почело да узима данак пошто људи у селу чешће обољевају и смртност је повећана.

-Компромис је да се одмах крене у сређивање ситуације око воде и канализације. Никоме није стало да напада Град Ниш, али две године указујемо на проблеме, а нико ни прстом није мрднуо. Сада у 9 сати имамо састанак са градоначелником, па ћемо видети како ће се протест одвијати.Стварно је ово последњи вид протеста на који смо се одлучили, али морали смо. Желимо да размотримо план са представнико градских власти и не дозволимо да се наша деца и ми трујемо загађеном водом која је замућена због ове депоније-казао је Саша Миљковић, председник Месне заједнице Белотинац. Они су јуче разговарали са Братиславом Вучковићем, директором ЈКП ”Медијане”.

Директор ЈКП ''Медиана“ Братислав Вучковић је незадовољним мештанима рекао да ће о свему обавестити градског већника задуженог за комунална предузећа Милоша Банђура, са којим већ има договорен састанак.

Вучковић је изјавио да резултати анализа земљишта у Белотинцу нису алармантни. Он је рекао да су анализе земљишта потврдиле повећане вредности тешких метала, али да је ситуација слична и у целој Србији.

Како је штрајк мештана благовремено најављен запослени у „Медијани“ су на депонију јуче довезли ђубре из оних делова града који се иначе по распореду чисте понедељком.

- Блокада улаза на нишку депонију би могла да представља огроман проблем, јер немамо где да извеземо градско смеће - прокоментарисао је Вучковић. Нишлије дневно направе око 300 тона ђубрета, па може само да се претпостави какав би то проблем био када би барикаде Белотинчана и осталих потрајале. Они су, иначе, синоћ донели ћебад, столице, храну, секире за дрва како би потпалили ватру и тако је једна смена дочекала јутро.

Мештани Белотинца су најавили да ће остати на улазу у депонију до решења проблема, тако да не неизвесно како ће у Нишу наредних дана функционисати одвоз смећа.


#   депонија   Медиана ЈКП   Братислав Вучковић   протест   Комунална предузећа   Белотинац   Саша Миљковић   месне заједнице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима