Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Belotinčani dočekali zoru na barikadama ispred deponije

rssBookmark and Share

Belotinac 03.11.2014. Jugmedia-Južna Srbija Info

Meštani Belotinca blokirali su ulaz u nišku deponiju, zahtevajući da se reši pitanje kanala kojim, kako kažu, voda iz deponije otiče do njihovog sela i ugrožava zdravlje ljudi, tako što zagađuje vodu, ali i njive sa zasadima.

Belotinčani dočekali zoru na barikadama ispred deponije

Oni protestvuju od juče jer smatraju da im deponija značajno zagađuje životnu sredinu, a posebno pijaću vodu. Belotinčani su duže pokušavali da alarmiraju nadležne kako bi ukazali na njihov problem, ali ih niko nije shvatio ozbiljno. Zato su se predveče dogovorili da se menjanju u smenama ispred ulaza u deponiju. Jedna smena je dočekala zoru jutros, ne pomišljajući da odustanu od svojih zahteva da budu priključeni na gradski vodovod.

Meštani, takođe, zahtevaju da se priključe na gradski vodovod, kako bi konačno dobili zdravu pijaću vodu. Oni ističu da je zagađenje vode i zemljišta već počelo da uzima danak pošto ljudi u selu češće oboljevaju i smrtnost je povećana.

-Kompromis je da se odmah krene u sređivanje situacije oko vode i kanalizacije. Nikome nije stalo da napada Grad Niš, ali dve godine ukazujemo na probleme, a niko ni prstom nije mrdnuo. Sada u 9 sati imamo sastanak sa gradonačelnikom, pa ćemo videti kako će se protest odvijati.Stvarno je ovo poslednji vid protesta na koji smo se odlučili, ali morali smo. Želimo da razmotrimo plan sa predstavniko gradskih vlasti i ne dozvolimo da se naša deca i mi trujemo zagađenom vodom koja je zamućena zbog ove deponije-kazao je Saša Miljković, predsednik Mesne zajednice Belotinac. Oni su juče razgovarali sa Bratislavom Vučkovićem, direktorom JKP ”Medijane”.

Direktor JKP ''Mediana“ Bratislav Vučković je nezadovoljnim meštanima rekao da će o svemu obavestiti gradskog većnika zaduženog za komunalna preduzeća Miloša Banđura, sa kojim već ima dogovoren sastanak.

Vučković je izjavio da rezultati analiza zemljišta u Belotincu nisu alarmantni. On je rekao da su analize zemljišta potvrdile povećane vrednosti teških metala, ali da je situacija slična i u celoj Srbiji.

Kako je štrajk meštana blagovremeno najavljen zaposleni u „Medijani“ su na deponiju juče dovezli đubre iz onih delova grada koji se inače po rasporedu čiste ponedeljkom.

- Blokada ulaza na nišku deponiju bi mogla da predstavlja ogroman problem, jer nemamo gde da izvezemo gradsko smeće - prokomentarisao je Vučković. Nišlije dnevno naprave oko 300 tona đubreta, pa može samo da se pretpostavi kakav bi to problem bio kada bi barikade Belotinčana i ostalih potrajale. Oni su, inače, sinoć doneli ćebad, stolice, hranu, sekire za drva kako bi potpalili vatru i tako je jedna smena dočekala jutro.

Meštani Belotinca su najavili da će ostati na ulazu u deponiju do rešenja problema, tako da ne neizvesno kako će u Nišu narednih dana funkcionisati odvoz smeća.


#   deponija   Mediana JKP   Bratislav Vučković   protest   Komunalna preduzeća   Belotinac   Saša Miljković   mesne zajednice
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima