Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обележена годишњица Чегарске битке

rssBookmark and Share

Ниш 31.05.2018. Јужна Србија Инфо

Ресорни одбор Министарства за рад, борачка и социјална питања и Град Ниш обележили су 209. годишњицу Чегарске битке. Код спомен комплекса на Чегру, венце су положили представници министарства за рад и социјална питања, начелница Нишавског округа Драгана Сотировски, градоначелник Ниша Дарко Булатовић са сарадницима, Општина Пантелеј, припадници војске, полиције.

Обележена годишњица Чегарске битке

Битка на Чегру једна је од пресудних битака, вођених у Првом српском устанку између српских устаника и Турака. Одиграла се 31.маја 1809. године на брду Чегар код села Каменица надомак Ниша.

Вођа српске војске био је војвода Стеван Синђелић, а турску војску је у боју предводио Хуршид-паша. Око 40.000 Турака било је стационирано у нишкој Тврђави, док је малобројнија српска војска имала 18.000 људи.

Када су бројније турске снаге продрле у шанац Стеван Синђелић је пуцао из кубуре у магацин барута. Тада су настрадали сви српски војници и око 12.000 турских. Да би застрашио Србе, турски паша је у знак освете и опомене наредио да се од лобања палих српских устаника сагради Ћеле-кула. У Ћеле-кулу узидане су 952 лобање и она данас стоји као симбол борбе Срба за независност.

Коментара: 0


#   Ниш   Драгана Сотировски   Дарко Булатовић   Бој на Чегру   Нишка епархија   Војска Србије
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]