Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obeležena godišnjica Čegarske bitke

rssBookmark and Share

Niš 31.05.2018. Južna Srbija Info

Resorni odbor Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i Grad Niš obeležili su 209. godišnjicu Čegarske bitke. Kod spomen kompleksa na Čegru, vence su položili predstavnici ministarstva za rad i socijalna pitanja, načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima, Opština Pantelej, pripadnici vojske, policije.

Obeležena godišnjica Čegarske bitke

Bitka na Čegru jedna je od presudnih bitaka, vođenih u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika i Turaka. Odigrala se 31.maja 1809. godine na brdu Čegar kod sela Kamenica nadomak Niša.

Vođa srpske vojske bio je vojvoda Stevan Sinđelić, a tursku vojsku je u boju predvodio Huršid-paša. Oko 40.000 Turaka bilo je stacionirano u niškoj Tvrđavi, dok je malobrojnija srpska vojska imala 18.000 ljudi.

Kada su brojnije turske snage prodrle u šanac Stevan Sinđelić je pucao iz kubure u magacin baruta. Tada su nastradali svi srpski vojnici i oko 12.000 turskih. Da bi zastrašio Srbe, turski paša je u znak osvete i opomene naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula. U Ćele-kulu uzidane su 952 lobanje i ona danas stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost.


#   Niš   Dragana Sotirovski   Darko Bulatović   Stevan Sinđelić   Boj na Čegru   Niška eparhija   Vojska Srbije
#GradonacelnicaN @DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima