Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од данас електронско полагање возачког испита

Bookmark and Share

04.01.2016. Бета, Мондо, Јужна Србија Инфо

У Србији се од 4. јануара возачки испит полаже електронски, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, оценивши да је то веома добра ствар за земљу.

Од данас електронско полагање возачког испита

Прва група кандидата полагала је данас теоретски део возачког испита преко новог онлајн система рада, који подразумева комплетну дигитализацију свих тестова знања и искључује могућност злоупотреба приликом полагања, наведено је у саопштењу из Министарства унутрашњих послова (МУП).

Након представљања новог начина полагања возачког испита у ауто-школи "Право", Стефановић је казао да се питања за полагање теста налазе у бази МУП-а.

"У бази постоји 5.000 питања која се случајним узорком стављају пред кандидате. Постоје и две сигурносне камере, тако да имамо потпуно обезбеђено да су то баш ти кандидати који су се и пријавили за полагање", рекао је Стефановић.

Он је навео да кандидати од куће имају могућност увежбавања, као и да сада могу одмах након испита да утврде да ли су положили.

Указавши да овај систем омогућава интегритет, брзину и представља корак даље у електронској управи, Стефановић је навео да ће систем бити умрежен и са другим министарствима и институцијама тако да неће бити могуће да кандидат полаже испит уколико није прошао прописани број теоријских часова или уколико постоји забрана коју је изрекао неки други државни орган.

"У будућности ће систем бити умрежен са свим министарствима, тако да нећете моћи да региструјете возило уколико имате неки прекршај. Ово је добар пример како Србија иде у корак са информатичким технологијама", додао је министар.

Директор Дирекције за електронску управу Душан Стојановић указао је да нови систем полагања доноси бројне предности и искључује могућност малверзације и коруптивних радњи, а кандидатима омогућава темељно знање и учење са више разумевања.

"Сигуран сам да ће пројекат на коме смо дуго, вредно и успешно радили у будућности имати нову генерацију одговорних и добро обучених возача", рекао је Стојановић.

Стефановић је замолио и све учеснике у саобраћају да поведу нарочиту пажњу због "лоших временских услова", да користе зимску опрему и да не возе под дејством алкохола.


#   дозволе   саобраћај   Небојша Стефановић   Душан Стојановић   возачки испити
@nesastefanovic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима