Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од септембра електронски дневници у свим школама, папирни одлазе у архиву

rssBookmark and Share

Ниш 23.03.2019. В.Петровић

У неколико нишких школа од почетка другог полугодишта почели су паралелно да се користе стари, папирнати, и е-дневници, а су или прошли или пролазе обуку за рад на овакав начин. Све ће морати да савладају до краја августа јер од 1.септембра ове године или од наредне школске године папирнати дневници ће бити архивирани и замениће их е-дневници.

Од септембра електронски дневници у свим школама, папирни одлазе у архиву

Према речима директора неких основних школа е-дневници се већ користе од почетка дригог полугодишта паралелно са старим дневницима.

Према речима Верице Раденковић, директорице ОШ „Бубањски хероји“ е-дневник се у овој школи користи од почетка другог полугодишта, а наставници су прошли обуку. Она додаје да овакав начин рада има низ предности, а једна од њих је та што родитељи могу у сваком тренутку да виде оцене свог детета, али и да сазнају да ли има неких проблема у школи.

„Предности  е-дневника су многобројне, а у првом реду се та предност односи на родитеље“, каже Верица Раденковић. „Свако од њих је добио одговарајућу шифру да се улогује и погледа оцене свог детета, али и да види да ли неко од професора има примедбе на његов рад. Систем је тако подешен да родитељи могу да виде само оцене свог детета, али не и друге деце. Осим тога, наставници приликом оцењивања ученика могу, такође, само да имају увид у оцене из свог предмета, али не и како су деца оцењена из других предмета. На тај начин се смањује могућност неке врсте „усклађивања“ оцена са осталим предметима што на крају даје реалну слику о успеху неког ученика“.

Још једна од предности е-дневника је у томе што не могу накнадно да се поправљају оцене. Дакле, једном уписана оцена остаје.

„Могућност да интервенише, ако је дошло до неке грешке, у овом случају је дата само директору школе јер само он може, са одговарајућом шифром, да уђе у е-дневник и да интервенише ако је дошло до неке грешке“, додаје Верица Раденковић.

Обуку за рад са е-дневником завршили су и учитељи и наставници ОШ „Радоје  Домановић“. За сада и они воде паралелно два дневника како би се што боље увежбали са употребом е-дневника јер када се једном пређе на нов начин евидентирања оцена нема повратка на старо.

„Увођење е-дневника смо сви прихватили као добру новину из више разлога“, каже Душица Тричковић, директорка ОШ „Радоје Домановић“. „ Осим што ће дати реално знање ученика јер професори не могу више да упоређују своје са осенама колега из других предмета, добићемо и реалну слику о броју ученика у школи. Добра страна је и брз проток информација између родитеља и школе“.

Према речима Душице Тричковић, оно што мора да се испуни у свим школама да би могао да се примењује е-дневник је да се обезбеди добар проток интернета.

„Е-дневник захтева да у школи у сваком тренутку и у свакој просторији имамо добар проток интернета будући да без тога  е-дневник не може да функционише. Ту је и комплетна рачунарска опрема која је, такође, неопходна како би све функционисало беспрекорно“, додаје Тричковић.


#   Ниш   Школска управа   Бубањски хероји ОШ   електронске   дневник   школски дневник   електронски дневник
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима