Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одлазак диве: Преминула Милена Дравић

Bookmark and Share

14.10.2018. Јужна Србија Инфо

Након тешке болести, ноћас је у 79. години у Београду, премиула највећа српска филмска глумица Милена Дравић.

Фото: Далибор Даниловић
Фото: Далибор Даниловић

Милена Драви, рођена је у Београду 5. октобар 1940. године, била је једна од најпознатијих српских и југословенских глумица.

Глумила је у преко cто филмских остварења. Популарност јој је донела сарадња са Љубишом Самарџићем.

Најпознатије улоге остварила је у филмовима Козара, Љубавни живот Будимира Трајковића, Рад на одређено време, Мој тата на одређено време, Секула се опет жени, Није лако са мушкарцима и Зона Замфирова.

Позната је још и као учитељица из култне серије Приче из Непричаве, Вера из Полицајца са Петловог брда, затим као Вукосава Петровић и Споменка из ТВ–комедија Позориште у кући и Луд, збуњен, нормалан.

Са својим трећим супругом и колегом Драганом Николићем је од 1972. до 1974. водила популарни шоу програм Образ уз образ. Милена је често играла самохране мајке, сељанке, жене из радничке класе, била је и пионир и ексцентрична јунакиња филмова Црног таласа, а великим делом на успеху у каријери дугује и романтичним комедијама у којима је глумила уз Љубишу Самарџића.

Дравићева је добитница Награде за најбољу споредну глумицу на Канском филмском фестивалу, специјалне награде Златна ружа на Филмском фестивалу у Венецији, најпрестижнијих српских награда Добричин прстен и „Жанка Стокић“ за целокупан допринос југословенској и српској кинематографији, награде „Јоаким Вујић”, награде Павле Вуисић на Филмским сусретима у Нишу, четири Златна ћурана на Данима комедије у Јагодини и чак рекордних десет Златних арена на Филмском фестивалу у Пули, због тога је често сматрају највећом звездом у историји српске и југословенске кинематографије.


#   позориште   глумци   Драган Николић   In memoriam   Зона Замфирова   Филмски сусрети   Павле Вуисић   5. октобар   Милена Дравић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима