Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Паника: Рачун Дома здравља у Лесковцу блокиран

rssBookmark and Share

Лесковац 30.01.2014. Новости

Дому здравља блокиран је жиро-рачун због исплате разлике стоматолозима, која је настала после обарања Уредбе Владе Србије да се овим здравственим радницима рад плаћа по учинку.

Паника: Рачун Дома здравља у Лесковцу блокиран

Председник Одбора Синдиката лекара и фармацеута Србије лесковачког Дома здравља, др Јован Костић, каже да ће синдикат, који окупља 220 лекара, ступити у штрајк 7. фебруара, јер запосленима није исплаћен први део јануарских плата због блокаде рачуна.

- Незадовољство запослених је велико, тако да очекујем да се штрајку прикључе још три синдикалне организације. Синдикат медицинских сестара је добио сагласност централе и ових дана ће донети своју одлуку - најављује др Костић. - Ако у међувремену добијемо зараду, штрајк ће бити замрзнут јер страхујемо да ће се иста ситуација поновити и наредног месеца.

Директор Дома здравља, др Славиша Божић, каже да очекује да јануарска зарада запосленима, који плату примају из буџета РФЗО, буде исплаћена у наредних неколико дана.

- Треба нам сагласност Владе Србије да и ове године средства која добијамо од Републике за зараде, лекове и санитетски материјал могу да иду на посебан рачун који није подложан блокади, јер нам је основни рачун блокиран - истакао је др Божић.

Он објашњава да се ради о вишегодишњем проблему који је изазвала уредба Владе Србије.

- Пошто је оборена на Уставном суду, ми смо сада у обавези да исплатимо разлику која, према проценама, са порезима, каматама и судским трошковима прелази 130 милиона динара, а тренутна блокада износи 46 милиона - рекао је др Божић. - Слична ситуација је и у другим домовима здравља у Србији, а то може озбиљно да угрози цео здравствени систем. Хоће ли те обавезе прерасти у јавни дуг или ће се наћи неко друго решење, видећемо.

Лесковачки Дом здравља има око 900 запослених. За 80 радника је у обавези да обезбеди зараду, али у томе не успева, па њима плате касне месецима. Др Божић се нада да ће надлежни одобрити тражено повећање броја радника које ће финансирати држава и истиче да ће 10 лекара и 10 медицинских сестара ове године плаћати локална самоуправа.

- Пребацили смо 30 сестара на рад у Општу болницу где недостаје тај кадар. Тамо је прешло и пет лекара специјалиста, а део запослених је отишао у пензију - објашњава Божић. - Нове медицинске и немедицинске раднике запошљавамо само на одређено време у случају замене одсутних радника.

ПОКРИВАЈУ ВЕЛИКУ ТЕРИТОРИЈУ

ПРЕМА нормативима и кадровском плану Министарства, Дом здравља има 45 лекара вишка, али је на терену стање сасвим другачије.

- Није се водило рачуна о великој разуђености и територији које покривамо. Уколико би десетак запослених лекара истовремено одсуствовало, ми не бисмо могли да радимо - каже др Божић.


#   Лесковац   Дом здравља   синдикат   здравство   Славиша Божић   РФЗО   блокада   Јован Костић   локална самоуправа   јавни дуг
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима