Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Panika: Račun Doma zdravlja u Leskovcu blokiran

rssBookmark and Share

Leskovac 30.01.2014. Novosti

Domu zdravlja blokiran je žiro-račun zbog isplate razlike stomatolozima, koja je nastala posle obaranja Uredbe Vlade Srbije da se ovim zdravstvenim radnicima rad plaća po učinku.

Panika: Račun Doma zdravlja u Leskovcu blokiran

Predsednik Odbora Sindikata lekara i farmaceuta Srbije leskovačkog Doma zdravlja, dr Jovan Kostić, kaže da će sindikat, koji okuplja 220 lekara, stupiti u štrajk 7. februara, jer zaposlenima nije isplaćen prvi deo januarskih plata zbog blokade računa.

- Nezadovoljstvo zaposlenih je veliko, tako da očekujem da se štrajku priključe još tri sindikalne organizacije. Sindikat medicinskih sestara je dobio saglasnost centrale i ovih dana će doneti svoju odluku - najavljuje dr Kostić. - Ako u međuvremenu dobijemo zaradu, štrajk će biti zamrznut jer strahujemo da će se ista situacija ponoviti i narednog meseca.

Direktor Doma zdravlja, dr Slaviša Božić, kaže da očekuje da januarska zarada zaposlenima, koji platu primaju iz budžeta RFZO, bude isplaćena u narednih nekoliko dana.

- Treba nam saglasnost Vlade Srbije da i ove godine sredstva koja dobijamo od Republike za zarade, lekove i sanitetski materijal mogu da idu na poseban račun koji nije podložan blokadi, jer nam je osnovni račun blokiran - istakao je dr Božić.

On objašnjava da se radi o višegodišnjem problemu koji je izazvala uredba Vlade Srbije.

- Pošto je oborena na Ustavnom sudu, mi smo sada u obavezi da isplatimo razliku koja, prema procenama, sa porezima, kamatama i sudskim troškovima prelazi 130 miliona dinara, a trenutna blokada iznosi 46 miliona - rekao je dr Božić. - Slična situacija je i u drugim domovima zdravlja u Srbiji, a to može ozbiljno da ugrozi ceo zdravstveni sistem. Hoće li te obaveze prerasti u javni dug ili će se naći neko drugo rešenje, videćemo.

Leskovački Dom zdravlja ima oko 900 zaposlenih. Za 80 radnika je u obavezi da obezbedi zaradu, ali u tome ne uspeva, pa njima plate kasne mesecima. Dr Božić se nada da će nadležni odobriti traženo povećanje broja radnika koje će finansirati država i ističe da će 10 lekara i 10 medicinskih sestara ove godine plaćati lokalna samouprava.

- Prebacili smo 30 sestara na rad u Opštu bolnicu gde nedostaje taj kadar. Tamo je prešlo i pet lekara specijalista, a deo zaposlenih je otišao u penziju - objašnjava Božić. - Nove medicinske i nemedicinske radnike zapošljavamo samo na određeno vreme u slučaju zamene odsutnih radnika.

POKRIVAJU VELIKU TERITORIJU

PREMA normativima i kadrovskom planu Ministarstva, Dom zdravlja ima 45 lekara viška, ali je na terenu stanje sasvim drugačije.

- Nije se vodilo računa o velikoj razuđenosti i teritoriji koje pokrivamo. Ukoliko bi desetak zaposlenih lekara istovremeno odsustvovalo, mi ne bismo mogli da radimo - kaže dr Božić.


#   Leskovac   Dom zdravlja   sindikat   zdravstvo   Slaviša Božić   RFZO   blokada   Jovan Kostić   lokalna samouprava   javni dug
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima