Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Плате на југу далеко од републичког просека

rssBookmark and Share

Лесковац 30.01.2015. Југмедиа, Зона плус, Јужна Србија Инфо

Са просечном децембарском платом од 41.363 динара Ниш се налази у доњем делу лествице примања у Србији.

Плате на југу далеко од републичког просека

Примања запослених у граду на Нишави за републичким просеком заостају 8.600 динара, за просечним платама становника Новог Сада заостају скоро 17.000, а заостатак за просечним платама у Београду износи чак 21.454 динара.

Ништа боља ситуација није боља ни у осталим градовима у овом делу Србије. Просечна децембарска плата у Лесковцу износила је 36.482 динара, Врању 33.119 динара, Прокупљу 36.956, Куршумлији 31.652 динара. На самом дну су су Врањска бања са зарадама од 26.889 динара и Лебане са просеком од 29.206 динара.

Годинама уназад чињеница је да се висина плате топи од севера ка југу Србије.

Тако је на Северу србије просечна плата скоро 56.000 динара, а на југу тек нешто више од 41.000.

Председник Привредно-економског савета Ниша, др Игор Младеновић, каже да су за последњих десет година просечне нето зараде у Нишу опале за десетак процената у односу на републички просек и, нажалост, смањење ове разлике не треба ускоро очекивати.

„Суморну статистику могу да поправе само нова радна места. Како ће бити у будућности, зависиће од ситуације у окружењу, али и светске економске слике. Уколико се деси неки инвестициони бум у окружењу или у националној економији, може да се очекује бољитак и у Нишу. У ситуацији кризног таласа, то је, потпуно нереално“, рекао је Младеновић за телевизију Зону плус.


#   Лесковац   Врање   Прокупље   плате   Врањска Бања   радна места   стандард   Игор Младеновић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима