Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Амбасадор САД Обећао нове инвестиције

rssBookmark and Share

29.11.2012. Autor: Z. M.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби рекао је јуче у Нишу да ће се „потрудити“ да у тај град доведе нове америчке инвеститоре.

Амбасадор САД Обећао нове инвестиције
-Градоначелник Ниша је посебно заинтересован за долазак нових инвеститора и ја ћу се потрудити да их доведем - рекао је амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби који је јуче у нишкој Градској кући разговарао са градоначелником Зораном Перишићем.

У Пратњи Перишића Кирби је обишао и комплекс касарне Бубањски хероји где ће америчка компанија „Цлеан Еартх Цапитал“, како је најављено приликом потписивања уговора почетком ове године, градити пословно-стамбени центар на површини од 15 хектара. Укупна вредност инвестиције је око 60 милиона евра, а почетком наредног месеца биће расписан тендер за рушење неких војних објеката у комплексу, што је предуслов за почетак радова. „Амерички инвеститор ће од 1.600 стабала на том подручју сачувати више од 1.300, што је вредно пажње“, рекао је Перишић.

Према плану, изградња комплекса почеће већ почетком наредне године. Власник америчке компаније Филип Беј најавио је раније да ће у оквиру пословно-стамбеног комплекса бити отворена и испостава „америчког универзитета са препознатљивим именом“ који у основи има инжењерске студије. У склопу комплекса требало би поред осталог да се налазе трговински центар, центар за уметнике и хотел који ће моћи да користе врхунски спортисти. Инвеститор се уговором обавезао да ће 200 станова, односно 21.000 квадратних метара стамбеног простора, уступити Војсци Србији.

Кирби је посетио и нишки Клинички центар и обишао нову зграду у којој ће од марта следеће године почети да ради Клиника за кардиохирургију.

Са Перишићем, иначе кардиологом, као и в.д. директора КЦ Зораном Радовановићем и „будућим директором“ Кардиологије Драганом Милићем, разговарао је о „могућностима институционалне сарадње“ ових нишких здравствених установа са врхунским америчким установама, посебно у области кардиологије и кардиохирургије.

Један од облика те сарадње био би „област едукације“ нишких стручњака у САД, речено је након разговора. Амерички амбасадор је на крају посете обишао нишки Универзитет.

„Добро познавање медицине“

- Фасциниран сам жељом нишких лекара да се образују и развијају систем здравствене заштите - рекао је Кирби и додао да је „изненадио“ домаћине „добрим познавањем медицине“, што је последица чињенице да су му неки рођаци лекари.


#   амбасадор   инвестиције   Клинички центар   Мајкл Кирби   Клиника за кардиохирургију
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима