Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ambasador SAD Obećao nove investicije

rssBookmark and Share

29.11.2012. Autor: Z. M.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je juče u Nišu da će se „potruditi“ da u taj grad dovede nove američke investitore.

Ambasador SAD Obećao nove investicije
-Gradonačelnik Niša je posebno zainteresovan za dolazak novih investitora i ja ću se potruditi da ih dovedem - rekao je ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi koji je juče u niškoj Gradskoj kući razgovarao sa gradonačelnikom Zoranom Perišićem.

U Pratnji Perišića Kirbi je obišao i kompleks kasarne Bubanjski heroji gde će američka kompanija „Clean Earth Capital“, kako je najavljeno prilikom potpisivanja ugovora početkom ove godine, graditi poslovno-stambeni centar na površini od 15 hektara. Ukupna vrednost investicije je oko 60 miliona evra, a početkom narednog meseca biće raspisan tender za rušenje nekih vojnih objekata u kompleksu, što je preduslov za početak radova. „Američki investitor će od 1.600 stabala na tom području sačuvati više od 1.300, što je vredno pažnje“, rekao je Perišić.

Prema planu, izgradnja kompleksa počeće već početkom naredne godine. Vlasnik američke kompanije Filip Bej najavio je ranije da će u okviru poslovno-stambenog kompleksa biti otvorena i ispostava „američkog univerziteta sa prepoznatljivim imenom“ koji u osnovi ima inženjerske studije. U sklopu kompleksa trebalo bi pored ostalog da se nalaze trgovinski centar, centar za umetnike i hotel koji će moći da koriste vrhunski sportisti. Investitor se ugovorom obavezao da će 200 stanova, odnosno 21.000 kvadratnih metara stambenog prostora, ustupiti Vojsci Srbiji.

Kirbi je posetio i niški Klinički centar i obišao novu zgradu u kojoj će od marta sledeće godine početi da radi Klinika za kardiohirurgiju.

Sa Perišićem, inače kardiologom, kao i v.d. direktora KC Zoranom Radovanovićem i „budućim direktorom“ Kardiologije Draganom Milićem, razgovarao je o „mogućnostima institucionalne saradnje“ ovih niških zdravstvenih ustanova sa vrhunskim američkim ustanovama, posebno u oblasti kardiologije i kardiohirurgije.

Jedan od oblika te saradnje bio bi „oblast edukacije“ niških stručnjaka u SAD, rečeno je nakon razgovora. Američki ambasador je na kraju posete obišao niški Univerzitet.

„Dobro poznavanje medicine“

- Fasciniran sam željom niških lekara da se obrazuju i razvijaju sistem zdravstvene zaštite - rekao je Kirbi i dodao da je „iznenadio“ domaćine „dobrim poznavanjem medicine“, što je posledica činjenice da su mu neki rođaci lekari.


#   ambasador   investicije   Klinički centar   Majkl Kirbi   Klinika za kardiohirurgiju
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima