Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бесмисао алексиначке скупштине - допуна дневног реда од 436 страна

rssBookmark and Share

Алексинац 16.06.2015. Алексинац.Нет, Радио Алексинац

У допуни дневног реда, одборницима на дан заседања достављен материјал од 436 страна.
Опозиција напустила заседање

Бесмисао алексиначке скупштине - допуна дневног реда од 436 страна

Већина опозиционих одборника у алексиначком општинском парламенту била је незадовољна што им је пред почетак данашњег скупштинског заседања достављен обиман матријал као допуна дневног реда. Након краћих консултација, већи део одборника опозиције напустио је скупштинску салу и није присуствовао седници, а као главни разлог свог незадовољства наводе недостатак времена за припрему, посебно јер се ради о веома битним одлукама за даље функционисање општине.

"То ни највећи генијалци не би могли прочитати, за тако кратко време. Управо се то десило на заседању данашње скупштине." наводи Душан Остојић у свом коментару на порталу Алексинац.Нет.

Како стоје чињенице:

- Скупштина је заказана са 15 тачака дневног реда.

- Пред почетак скупштине одборницима је достављена допуна дневног реда, од 16 нових тачака. То и не би био толики проблем да тих 16 тачака није пратио материјал од 436 страна које је требало исчитати.

"Па да смо сви одборници светски прваци у читању, па не бисмо могли за десетак минута исчитати 436 страна. То је дефинитивно бесмисао алексиначког парламентаризма. Још бих да вам кажем да су теме дневног реда биле од круцијалног значаја за општину, јер је требало расправљати о ребалансу буџета и функционисању јавних предузећа." истиче један од опозиционих одборника.

"Ово је још један од доказа да је парламентаризам у Алексинцу изгубио сваки смисао, након што је скоро пола парламента прешло из једне у другу партију." истиче Остојић.

Шеф одборничке групе Демократске странке Драгољуб Цветковић за Радио Алексинац истиче да је недопустиво да допуна садржи више тачака од раније утврђеног дневног реда и додаје да у својој дугогодишњој одборничкој каријери не памти оволико обимну допуну. Одсуство са седнице је, заправо, један вид протеста против политике владајуће већине, напомиње он.

- Ми смо, фактички, стављени пред свршен чин. Иако допуну дневног реда чине круцијалне тачке за једну општину, ми нисмо имали много времена да се упознамо са тим тачкама, а камоли да расправљамо о томе. Овим протестом само упозоравамо скупштинску већину да тако нешто не чини, јер овакви потези прелазе у ароганцију.

Још један одборник ДС-а, Горан Петковић, био је веома незадовољан понашањем скупштинске већине, пре свега њиховом, како каже, неодговорношћу и бахатошћу. Он је представнике локалне власти оптужио да су неадекватном припремом седнице и допунама у последњи час заправо онемогућили да грађани ове општине сазнају како послују локална предузећа и установе, као и на шта се троши новац из буџета. Уместо тога, ми имамо већину од 34 одборника која је увек спремна да подигне руку и гласа, не занимајући је при томе ни за шта, нити против чега гласа, поручује Петковић.

- Нама је елементарно право на дискусију оваквом допуном ускраћено. Као што сам рекао за скупштинском говорницом, допуна дневног реда има 437 страна, па смо ми приморани да, док траје дискусија по 15 веома битних тачака дневног реда, које се тичу рада јавних предузећа, прочитамо тих 437 страна, припремимо се и о њима квалитетно дискутујемо. У најмању руку, то би било неодговорно према грађанима ове општине, као и према нашим бирачима. Желели смо да о овим тачкама причамо на један коректан начин, нисмо тврдили да имамо снаге за доношење другачијих одлука, али смо хтели да се чује и наш глас, да се чује глас грађана општине Алексинац и шта они мисле о раду јавних предузећа, локалном парламенту, буџету општине, начину на који се он троши, ребалансу и како ће новац бити утрошен до краја године. Незадовољство грађана је огромно, али то скупштинска већина не види, или не жели да види.

Шеф одборничке групе ДСС у СО Алексинац Драгослав Радојковић, поред тога што је био незадовољан предложеним допунама дневног реда, био је и веома критичан према локалној актуелној власти. Он каже да, иако дуго година седи у одборничким клупама, одавно није био у контакту са бахатијом влашћу, која непоштовањем опозиције и њиховог мишљења, заправо не поштује ни изборну вољу и глас народа.

Радојковић се осврнуо и на трошење буџетских средстава и подсетио да је новац из локалног буџета трошен најпре за плате бројних функционера и финансирање непостојећих радних места попут заменика председника Скупштине, којих је у једном тренутку било двојица, као и за плаћање судских спорова и камате због непоштовања закона и  неиплаћивања надокнаде бившем председнику и заменику општине после њихове смене.

У разговору за Радио Алексинац председник СО Алексинац Грујица Вељковић је објаснио да је владајућа већина прихватила предлог за допуну дневног реда који је општинска влада упутила након седнице Општинског већа општине Алексинац одржане крајем прошле седмице, што је био и разлог за обимније проширење дневног реда данашњег заседања општинског парламента.

 


#   Алексинац   ДС   скупштина   ДСС   Душан Остојић   Грујица Вељковић   Горан Петковић   опозиција   дневни ред   Драгољуб Цветковић   Драгослав Радојковић
@demokrate @dsscentar @zubarcina @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима