Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС Ниш: Власт у Нишу смањује број незапослених само на папиру

rssBookmark and Share

17.11.2016. Јужна Србија Инфо

Градска власт у Нишу се претходних дана хвалила како се смањио број незапослених у Нишу, са 36000 на 30000 људи. То је на први поглед стварно добра вест и сви би требало да се радујемо, али чињенице говоре другачије, кажу у ГрО Демократске странке.

ДС Ниш: Власт у Нишу смањује број незапослених само на папиру

Питамо актуелну власт, ако је било запошљавања, где је онда новац у буџету Града од пореза на зараде?

У извештају о извршењу буџета града Ниша за период јануар – јун 2016.год. приходи од пореза на зараде су остварени у износу 1.555.339.018 динара, за разлику од истог периода у 2013.години где су приходи од пореза на зараде били 1.750.814.007 дин.

Све ово нам говори да ако је било запошљавања онда је било и отпуштања, јер пара у буџету нема, као и да је велики број људи напустио наш Град и отишао ван земље.

Очигледно је да у нашем Граду велики број људи остаје без посла. Један од  примера је Горица, предузеће за погребне услуге, где ће до краја године 58 радника остати без посла.

Велики број младих, образованих људи свакодневно одлази из нашег града, уместо да се мотивишу да остану тиме што ће да им се обезбеди посао, градска власт коју предводи СНС показује  да је немоћна да их спречи. Нишу ће у скорој будућности, ако се овако настави, за 5 до 10 година, недостајати хирурзи, педијатри, инжењери, мед. сестре, занатлије и друга занимања.

Демократска странка алармантно тражи да се формира кризни штаб за спречавање одласка људи из нашег града. Предлажемо да ово тело чине представници владајуће коалиције, опозиције, нишког Универзитета, Привредне коморе, Клиничког центра и Удружења занатлија

.Захтевамо да се под хитно уради анализа реализације Акционог плана одрживог развоја Града Ниша 2015—2020.

Подсећамо на само неке од важних ресурса које наш Град има а који се мало или недовољно користе:

Повољни стратешки положај (аеродром, раскрсница путева), имовина града (локали земљиште), Клинички, образовни, пољопривредни и туристички центар. 
Сматрамо да је предузетништво главни мотор за развој.

Неопходно је:

-   Увести пореске олакшице, подстицај и подршку за мала предузећа, поготову на почетку у прве две године.
-   Повећати средства намењена Старт уп (старт ап) кредитима за нове предузетнике.
-   Обезбедити подстицајне олакшице и охрабрити младе људи да крену у приватан бизнис.
-   Обезбедити подстицајне олакшице и охрабрити људе у зрелим годинама (50 и више) да наставе или почну нови бизнис.
-   Реализовати стратешке приоритете у области здравствене заштите, пољопривреде и туризма планиране Акционим планом одрживог развоја Града Ниша 2015-2020.

Демократска странка јасно и гласно позива актуелну власт и све релевантне друштвене  факторе да се формира кризни штаб за спречавање одласка људи из нашег Града и да се младим људима отвори перспектива у граду и целом региону.
                     


#   ДС   незапосленост   градска власт   без посла   погребне услуге   кризни штаб
@demokrate @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима