Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ГрО Двери Ниш траже продужење рока за фискализацију

rssBookmark and Share

Ниш 09.05.2022. Јужна Србија Инфо

Због како кажу, због бројних техничких проблема, кашњења у испоруци и сервисирању благовремено наручених и плаћених фискалних каса, због нелојалног и некажњеног понашања једног броја дистрибутера, али и због правне несигурности и могућих репресивних санкција према привредницима,

ГрО Двери Ниш траже продужење рока за фискализацију

ГрО Двери Ниш захтева од надлежних одлагање примене Закона  фискалним касама и продужење прелазног периода за употребу нових фискалних каса којима се промет привреде прати у реалном времену.

Истовремено поздрављамо одлуку за коју су се Двери залагале да се пијачни продавци изузму од примене правила о употреби фискалних каса.  

Уместо да прелазак на нови систем фискализације и пореске контроле буде једноставан за коришћење, стабилан и увек доступан пореским обвезницима, велики број привредника и предузетника и поред шестомесечног прелазног периода није до 1.маја успео да прилагоди своје пословање новим правилима. Због ригорозне контроле и милионских казни које најављује Пореска управа многи су атворили објекте, јер не могу да користе старе касе или ће због увећаних трошкова и неефикасне администрације повећати цене производа. 

Уместо да нови систем фискализације и рачуни са QR кодом савременим софтверским решењем омогуће борбу са црним тржиштем и сивом економијом, стихијна и неорганизована припрема и слаба подршка Министарства финансија створила је бројне проблеме управо привредним субјектима који послују легално. Последице лоше спроведеног транзиционог периода су бројни проблеми привредника од тога да фискалне касе које су поручене и уплаћене на време нису испоручене, до испоруке неисправних каса, кашњења са инсталирањем, нефункционалност и неприлагођеност нових каса специфичностима сектора и наплате, проблеми које стварају секторски неприлагођена софтверска решења, до изостанка техничке подршке и енормних зарада диструбутера. Специфичност појединих сектора попут саобраћаја и услуге „осталог образовања“ такође захтевају дужи период за прилагођавање привредника. 

Циљ акона о фискализацији је борба против црног тржишта, а не економски колапс регистрованих привредних субјеката у условима енормне инфлације и општег пада привредне активности. Стога, због неедакватне припреме овог савременог система праћења пореских обавеза, тражимо одлагање примене ових приописа до краја године ,а од Пореске управе, уместо репресије над привредницима који послују са старим касама, тражимо да им помогну у примени овог новог облика контроле пореских прихода. 

 


#   Ниш   Двери   Тамара Керковић   фискализација
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима