Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Николић у Блацу: “Ово је одлучујућа година за Србију“

rssBookmark and Share

14.09.2013. Autor: Agencije

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је Србија на правом путу и да је 2013. година одлучујућа за будућност државе и њених грађана.

Николић у Блацу: “Ово је одлучујућа година за Србију“

"Покренули смо много за годину дана. Ово је одлучујућа година и одлучујући месеци су пред нама, и за нас и за нашу децу", казао је Николић отварајући у селу Гргуре, у општини Блаце, манифестацију "Село слави шљиву", посвећену шљиви.

Он је казао да је Србија на добром путу и да је најбољи знак за то велики број амбасадора који су присуствовали манифестацији.

"Данас можете слободно целом свету да казете да сте Србин и сасвим другачије гледају на нас", рекао је Николић и оценио да свет жели да помогне Србији да изађе из кризе, као и да је пред државом велики посао.

Николић је грађане Блаца, општине најпознатије по производњи шљива, замолио за још мало стрпљења и да не напуштају тај крај.

Шљива нас је одржала, њојзи хвала

"Амбасадори можда не разумеју шта Србима значи шљива, али се већ два века уназад Србија не може замислити без шљиве. Шљива је симбол Србије", рекао је Николић.

Председник је казао да је пољопривреда окосница српске привреде и додао да зна да је откупна цена шљиве веома мала и да су пољопривредници незадовољни.

Николић је у Гргуре стигао с министром спољних послова Иваном Мркићем, а манифестацији су присуствовали и амбасадори из осам земаља, међу којима и амбасадор Русије Александар Чепурин и амбасадор САД Мајкл Кирби.

Амбасадор САД: Српска шљива присутна код нас

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби рекао је у селу Гргуре да је шљива из Србије већ присутна на америчком тржисту.

"Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) већ сарађује с малим пољопривредним произвођачима у Србији како бисмо подигли ланац производње, тако да се не извози само сирово воће, већ и прерађено, попут слатка, пекмеза, па и шљивовице", рекао је Кирби после отварања манифестације "Село слави шљиву" у селу Гргуре, у општини Блаце.

Амбасадори су претходно обишли холандско-српску хладњачу "Миди органик", као и једно од најуспешнијих предузећа у тој општини "Ми-ми", где су разговарали о могућој сарадњи на плану отварања сличних фабрика у којима би зајединички власници били Срби и странци.

Општина Блаце је највећи произвођач шљива у Србији. У тој општини је на пет хиљада хектара засађено више од два милиона стабала шлива, а велики део производње се извози.


#   председник   шљива   Александар Чепурин   Мајкл Кирби   Село слави шљиву   општина Блаце   откупна цена
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима