Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nikolić u Blacu: “Ovo je odlučujuća godina za Srbiju“

rssBookmark and Share

14.09.2013. Autor: Agencije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Srbija na pravom putu i da je 2013. godina odlučujuća za budućnost države i njenih građana.

Nikolić u Blacu: “Ovo je odlučujuća godina za Srbiju“

"Pokrenuli smo mnogo za godinu dana. Ovo je odlučujuća godina i odlučujući meseci su pred nama, i za nas i za našu decu", kazao je Nikolić otvarajući u selu Grgure, u opštini Blace, manifestaciju "Selo slavi šljivu", posvećenu šljivi.

On je kazao da je Srbija na dobrom putu i da je najbolji znak za to veliki broj ambasadora koji su prisustvovali manifestaciji.

"Danas možete slobodno celom svetu da kazete da ste Srbin i sasvim drugačije gledaju na nas", rekao je Nikolić i ocenio da svet želi da pomogne Srbiji da izađe iz krize, kao i da je pred državom veliki posao.

Nikolić je građane Blaca, opštine najpoznatije po proizvodnji šljiva, zamolio za još malo strpljenja i da ne napuštaju taj kraj.

Šljiva nas je održala, njojzi hvala

"Ambasadori možda ne razumeju šta Srbima znači šljiva, ali se već dva veka unazad Srbija ne može zamisliti bez šljive. Šljiva je simbol Srbije", rekao je Nikolić.

Predsednik je kazao da je poljoprivreda okosnica srpske privrede i dodao da zna da je otkupna cena šljive veoma mala i da su poljoprivrednici nezadovoljni.

Nikolić je u Grgure stigao s ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem, a manifestaciji su prisustvovali i ambasadori iz osam zemalja, među kojima i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i ambasador SAD Majkl Kirbi.

Ambasador SAD: Srpska šljiva prisutna kod nas

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi rekao je u selu Grgure da je šljiva iz Srbije već prisutna na američkom tržistu.

"Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) već sarađuje s malim poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji kako bismo podigli lanac proizvodnje, tako da se ne izvozi samo sirovo voće, već i prerađeno, poput slatka, pekmeza, pa i šljivovice", rekao je Kirbi posle otvaranja manifestacije "Selo slavi šljivu" u selu Grgure, u opštini Blace.

Ambasadori su prethodno obišli holandsko-srpsku hladnjaču "Midi organik", kao i jedno od najuspešnijih preduzeća u toj opštini "Mi-mi", gde su razgovarali o mogućoj saradnji na planu otvaranja sličnih fabrika u kojima bi zajedinički vlasnici bili Srbi i stranci.

Opština Blace je najveći proizvođač šljiva u Srbiji. U toj opštini je na pet hiljada hektara zasađeno više od dva miliona stabala šliva, a veliki deo proizvodnje se izvozi.


#   predsednik   šljiva   Aleksandar Čepurin   Majkl Kirbi   Selo slavi šljivu   opština Blace   otkupna cena
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima