Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишке демократе подсећају на протесте и спречавање изборне крађе пре 22 године

rssBookmark and Share

Ниш 17.11.2018. Јужна Србија Инфо

На данашњи дан, пре 22 године протестима грађана спречена је крађа њихове изборне воље на локалним изборима. Тромесечне демонстрације нису довеле само до признавања изборних резултата, већ и до јасне поруке грађана црвено црној коалицији да не желе да живе у таквој држави, подсећају јавност из ГрО ДС-а у Нишу.

Нишке демократе подсећају на протесте и спречавање изборне крађе пре 22 године

Саопштење преносимо у целости..

Ниш је тада показао да поседује огромну енергију и жељу да буде нормалан град у слободној земљи, са демократским условима за живот. 

Позивам представнике актуелне власти у Нишу, да одустану од идеје да се прекине пример добре праксе који је оличење демократије у једном друштву, да чланови надзорних одбора јавних установа, које су неплаћене позиције, припадну опозицији, која треба да служи као контрола у трошењу пара и начину њиховог функционисања. У супротном овим чином ми се враћамо у 90-те године. Подсећам, и поред предлога које је одборничка група Демократске странке у Нишу упутила Скупштини Града Ниша јос јануара 2018. године, одбор за именовање је упутио на разматрање Скупштини Града потпуно другачије предлоге за чланове надзорних одбора, што није у складу са договором шефова одборничких група у СГ Ниша са председником Скупштине Града Ниша. 

Такође, захтевамо да се под хитно закаже седница Савета за безбедност Града Ниша, као и ванредна седница Скупштине Града Ниша, на којој би се разматрала безбедност грађана Ниша, имајући у виду да још увек нису расветљени случајеви  паљења аутомобила десет високих градских функционера и полицијских службеника. Пре само неколико дана запаљена су још три аутомобила. Неопходно је да надлежни под хитно истраже паљење аутомобила, како грађани не би живели у страху за своју безбедност.  

Оно на шта смо навикли од стране актуелне власти СНС-а јесте да стално повећава намете кроз увећање пореза, накнада и такси. На ред је дошла накнада за заштиту животне средине. Усвајањем једне овакве одлуке од стране владајуће већине, око 70.000 власника, односно закупаца приватних кућа плаћаће за 100% већу накнаду за заштиту животне средине.  Други део одлуке која је усвојена на последњој седници Скупштине Града Ниша односи се на власнике односно закупце пословних простора, по којој ће се плаћати 250% већа накнада за заштиту животне средине. Значи, власник пословног простора од преко 2000 м2 уместо 1 динар сада ће плаћати 2,50 динара по метру квадратном. Шта то значи? До сада је на месечном нивоу накнада на месечном нивоу износила 2.000, односно на годишњем 24.000 динара, а новом одлуком ће се плаћати 5.000 динара на месечном, односно 60.000 динара на годишњем нивоу. 

Власт повећава порезе, немете како би прикрила своју неспособност, јер је очигледно да буџету Града Ниша недостају приходи, јер нема активности локалне самоуправе. Град функционише као месна канцеларија, а не Град који је други или трећи по величини у Србији. 
                                                                                                                       


#   Ниш   ДС   политика   Миодраг Станковић   паљење аутомобила   ванредна седница   Одбор за именовање
@demokrate @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима