Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niške demokrate podsećaju na proteste i sprečavanje izborne krađe pre 22 godine

rssBookmark and Share

Niš 17.11.2018. Južna Srbija Info

Na današnji dan, pre 22 godine protestima građana sprečena je krađa njihove izborne volje na lokalnim izborima. Tromesečne demonstracije nisu dovele samo do priznavanja izbornih rezultata, već i do jasne poruke građana crveno crnoj koaliciji da ne žele da žive u takvoj državi, podsećaju javnost iz GrO DS-a u Nišu.

Niške demokrate podsećaju na proteste i sprečavanje izborne krađe pre 22 godine

Saopštenje prenosimo u celosti..

Niš je tada pokazao da poseduje ogromnu energiju i želju da bude normalan grad u slobodnoj zemlji, sa demokratskim uslovima za život. 

Pozivam predstavnike aktuelne vlasti u Nišu, da odustanu od ideje da se prekine primer dobre prakse koji je oličenje demokratije u jednom društvu, da članovi nadzornih odbora javnih ustanova, koje su neplaćene pozicije, pripadnu opoziciji, koja treba da služi kao kontrola u trošenju para i načinu njihovog funkcionisanja. U suprotnom ovim činom mi se vraćamo u 90-te godine. Podsećam, i pored predloga koje je odbornička grupa Demokratske stranke u Nišu uputila Skupštini Grada Niša jos januara 2018. godine, odbor za imenovanje je uputio na razmatranje Skupštini Grada potpuno drugačije predloge za članove nadzornih odbora, što nije u skladu sa dogovorom šefova odborničkih grupa u SG Niša sa predsednikom Skupštine Grada Niša. 

Takođe, zahtevamo da se pod hitno zakaže sednica Saveta za bezbednost Grada Niša, kao i vanredna sednica Skupštine Grada Niša, na kojoj bi se razmatrala bezbednost građana Niša, imajući u vidu da još uvek nisu rasvetljeni slučajevi  paljenja automobila deset visokih gradskih funkcionera i policijskih službenika. Pre samo nekoliko dana zapaljena su još tri automobila. Neophodno je da nadležni pod hitno istraže paljenje automobila, kako građani ne bi živeli u strahu za svoju bezbednost.  

Ono na šta smo navikli od strane aktuelne vlasti SNS-a jeste da stalno povećava namete kroz uvećanje poreza, naknada i taksi. Na red je došla naknada za zaštitu životne sredine. Usvajanjem jedne ovakve odluke od strane vladajuće većine, oko 70.000 vlasnika, odnosno zakupaca privatnih kuća plaćaće za 100% veću naknadu za zaštitu životne sredine.  Drugi deo odluke koja je usvojena na poslednjoj sednici Skupštine Grada Niša odnosi se na vlasnike odnosno zakupce poslovnih prostora, po kojoj će se plaćati 250% veća naknada za zaštitu životne sredine. Znači, vlasnik poslovnog prostora od preko 2000 m2 umesto 1 dinar sada će plaćati 2,50 dinara po metru kvadratnom. Šta to znači? Do sada je na mesečnom nivou naknada na mesečnom nivou iznosila 2.000, odnosno na godišnjem 24.000 dinara, a novom odlukom će se plaćati 5.000 dinara na mesečnom, odnosno 60.000 dinara na godišnjem nivou. 

Vlast povećava poreze, nemete kako bi prikrila svoju nesposobnost, jer je očigledno da budžetu Grada Niša nedostaju prihodi, jer nema aktivnosti lokalne samouprave. Grad funkcioniše kao mesna kancelarija, a ne Grad koji je drugi ili treći po veličini u Srbiji. 
                                                                                                                       


#   Niš   DS   politika   Miodrag Stanković   paljenje automobila   vanredna sednica   Odbor za imenovanje
@demokrate @Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima