Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Рама: Посета Србији нови је почетак за Балкан

Bookmark and Share

05.11.2014. РТС-Јужна Србија Инфо

Предстојећа посета Србији је нови почетак за цео Балкан, поручио је премијер Албаније Еди Рама. Ово време изискује нови и уједињенији приступ за једну будућност која би требало да буде боља за све наше народе, рекао је Рама.

Рама: Посета Србији нови је почетак за Балкан

Први албански премијер који ће након више деценија отпутовати у званичну посету Србији чврсто верује у нови почетак за Балкан, али додаје да такав почетак изискује лидерство те нови и уједињенији приступ.

"Ово време изискује нови и уједињенији приступ за једну будућност која би требало да буде боља за све наше народе, остављајући иза себе све оно из прошлости што нас је, не само спречавало да кренемо напред, већ и изазвало многе сукобе те донело многа крвопролића, а које би требало да оставимо прошлости да заједно испише нову историју о миру и регионалној сарадњи", изјавио је Рама у разговору за агенцију Анадолија.

Коментирајући односе у региону, албански премијер се осврнуо на недавно одржану Конференцију посвећену Западном Балкану у Берлину, а под покровитељством немачке владе, ооценивши тај скуп као историјски за Балкан, преноси Танјуг.

Та је конференција, како каже, у конкретном смислу приказала свест и вољу једне моћне земље као што је Немачка, те њене канцеларке Ангеле Меркел, о потреби Европе за Балканом.

"Данас, ми верујемо да је Балкан потребан Европи, као што је и Европа потребна Балкану. Конференција у Берлину је отворила нову страницу и сада је на нама свима на Балкану да, без губљења времена, остваримо на нове начине сарадњу на многим пољима, казао је Рама.

Истакавши да је Балкан подручје које је на почетку своје новије историје без конфликата међу државама, Рама је оценио да истовремено земље Балкана поседује велики потенцијал за економски развој, под условом да се тај потенцијал посебно искористи кроз регионалну сарадњу.


#   Албанија   Еди Рама
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима