Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо Арсен Дедић

Bookmark and Share

18.08.2015. Курир, Јужна Србија Инфо

Арсен Дедић преминуо је у Загребу после дуге и тешке болести у 77. години.
Он је пре двадесетак дана због сепсе примљен на интензивну негу Интерне клинике КБЦ-а Загреб након што му је у Крапинским топлицама уграђен кук

Преминуо Арсен Дедић

Певач је већ неколико дана био прикључен на апарате, а однедавно је био и на хемодијализи јер су му отказивали бубрези и јетра. Све је почело изненада прошле недеље, кад му је организам ослабио због прекида крвотока у абдомену.

Кантаутор је на интензивној нези завршио крајем јула. Раније је у Крапинским топлицама уградио вештачки кук, а упала коју је добио највероватније је последица компликације те операције.

Арсен Дедић последњих десетак година имао је проблема са здрављем. Тако му је 2004. у Падови пресађена јетра, а пре годину и по незгодно је пао и тада су почели проблеми с куком. Према речима супруге Габи Новак, све је теже ходао и болови су постајали све јачи. Због тога су лекари одлучили да га оперишу.

Арсеније Дедић - Арсен био је хрватски књижевник, преводилац, песник и кантаутор. Аутор је и извођач бројних шансона и победник многих фестивала.

Сматра се једним од оснивача жанра шансоне у Хрватској. Уз музику, објавио је више збирки лирике. Преводио је и обрађивао познате шансонијере и ауторе. Основно одређење му је била музика, али спајајући је с поетским природно је стигао до властитог кантауторског говора, који га је највише и обележио.

Компоновао је стихове Крлеже, Цесарића и Голоба. Његове песме су превођене и обрађиване од стране многих извођача, а за многе је писао (Габи Новак, клапе, Ибрица Јусић). Велики део његовог опуса чини музика за ТВ, филм и позориште. Био је члан Хрватског друштва композитора као и Хрватског друштва писаца.


#   музичар   смрт   Хрватска   Арсен Дедић   књижевник
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима