Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо Корнелије Бата Ковач

rssBookmark and Share

13.09.2022. Танјуг, РТС

Композитор Корнелије Ковач преминуо је у 81. години, наводи Танјуг. Ковач је био један од најплодоноснијих композитора, пијаниста и аутор неких од највећих хитова на простору бивше Југославије.

РТС Screenshot
РТС Screenshot

Корнелије Ковач рођен је 1942. године у Нишу. Одрастао је у музичкој породици. Отац му је био виолониста, мајка певачица у оперском хору, а брат певач.

Прву композицију Пусти тротоари компоновао је са 14 година, а први наступ имао је у суботичкој гимназији.

Музичку каријеру започиње 1961. године. Захваљујући својој свестраности, великом таленту и одличном образовању које је стекао на Музичкој академији у Сарајеву, оснива свој први бенд – џез трио БКБ.

После неколико година и наступа у бројним оркестрима, Ковач се 1966. године придружује легендарној сарајевској групи „Индекси“.

Следеће године путују на турнеју по СССР-у. Осим што је свирао клавијатуре, за сарајевски бенд је написао и две песме – Бој на Мишару и Ако једном будеш сама.

По одслужењу војног рока одлучио је да се пресели у Београд, где је 1968. године основао „Корни групу“, која је стекла велику популарност широм СФРЈ.

У том периоду сарађивао је са великим бројем највећих имена рок и поп сцене Југославије – Бисером Велетанлић, Здравком Чолићем, Душаном Прелевићем, Бобом Стефановићем и многим другим.

Са „Корни групом“ је 1974. године представљао Југославију на „Песми Евровизије“.

По распаду „Корни групе“, Корнелије Ковач је започео веома успешну соло каријеру као композитор, процудент и музичар на инструментима са клавијатурама.

Писао је музику за многе извођаче, попут Оливере Катарине, Неде Украден, Микија Јевремовића, Мише Марковића, Лепе Брене, Бисере Велетанлић.

Корнелије Ковач је у филмској музици био врло успешан. Најпознатији филмови за које је радио музику: Бубе у глави, Квар, Уна, Хало такси, Живети као сав нормалан свет, Време леопарда, Љуби, љуби, ал' главу не губи...


#   музика   In memoriam   композитор   Коренелије Бата Ковач   Бата Ковач
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима