Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Протест произвођача дувана у Нишу

rssBookmark and Share

30.04.2014. Танјуг

Произвођачи дувана који су пре 14 година потписали уговоре о сарадњи са нишком Фабриком дувана, протесним окупљањем у Нишу изразили су незадовљство због одлуке Апелационог суда у том граду, да компанији "Филип Морис", која је купила дуванску индустрију, поједини произвођачи исплате милионску одштету за добијену опрему.

Протест произвођача дувана у Нишу

Подсећамо да је око 500 произвођача тужило некадашњу Дуванску због, како наводе, лошег семена дувана, а потом су уследиле и контратужбе новог власника, америчке компаније Филип Морис.

После деценије проведене на суду, Зоран Марковић из Батушинца, по пресуди Апелационог суда Компанији "Филип Морис" мораће да плати четири милиона динара одштете, због механизације  коју је добио, а коју није исплатио у сировом дувану. Због десетогодишњег уговора са некадашњем дуванском, кућа и плац су му, као тврди под хипотеком, а има и два жиранта.

Због лошег семена, очекивани род крупнолисне вирџиније је пропао, па опрема, тврде произвођачи од 2005. године и није коришћена.

duvan Nis 2 nn.jpg

Да је семе имало вирозу, потврдили су стручњаци, а због уговора, већина њива на којима се некада производио дуван остала је необрађена. Сезонски радници су остали без посла, а произвођачи без планиране зараде.

Због вишегодишњег судског спора, поједини уговори са произвођачима дувана, како Суд наводи, истекли су пре две године, иако произвођачи подсећају да их је Компанија једнострано раскинула пре девет година.


#   протест   Филип Морис   Зоран Марковић   апелациони суд   дуван   без посла   сезонски радници
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима