Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прва посета градоначелнице Сотировски и обилазак радова на изградњи храма Свети Василије Острошки (ФОТО)

rssBookmark and Share

10.09.2020. Јужна Србија Инфо

Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Г. Арсеније заједно са градоначелницом Ниша Драганом Сотировски, обишао је данас радове на храму Светог Василија Острошког у Нишу. Прва служба 12. маја наредне године.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Владика Арсеније, упутио је градоначелницу у досадашње активности у вези са изградњом храма, као и са плановима за наставак радова.

"Истрајавајући у намери да се заједнички труд Епархије и Града Ниша настави у плодотворној сарадњи, радови на храму се настављају према договореном распореду.

Уз Божију помоћ, благоверни народ Ниша и околине може се надати скором завршетку и освећењем овог бисера византијске архитектуре у граду цара Константина", рекао је владика Арсеније.

Он је подсетио да је храм подигнут на иницијативу мештана насеља Дуваниште у захвалност свецу, када су на дан Светог Василија Острошког 1999. године, становници прошли без последица, упркос НАТО бомбардовању.

“Има још доста посла, вредност инвестицијe је 82 милиона динара. Град ће извршавати своје обавезе етапно. У плану је и уређење простора око цркве, изградња звоника, што ће се урадити у сарадњи са новим градским урбанистом”, рекла је градоначелница Ниша.

Пре месец дана је потписан уговор између града Ниша и извођача радова о завршетку радова и унутрашњем уређењу храма. Уз досадашње усрдно залагање и помоћ града храм Св. Василија Острошког постаје један од најлепших храмова Епархије.

У саставу нове цркве је и крипта, која ће се користити за духовне и уметничке садржаје, што је новина како у Епархији нишкој, тако и у СПЦ. До сада се крипта као уетнички простор, користи само у храму Светог Саве и цркви Светог Марка у Београду.

Освећење и прву службу у новом храму, можемо да очекујемо 12. маја, на дан Светог Василија Острошког.


#   Владика Арсеније
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима