Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Специјалне јединице Росу, на Мердару, Јарињу и Брњаку - почело одузимање таблица

rssBookmark and Share

Мердаре 20.09.2021. РТС, КОСОВО ОНЛАЈН, ТАНЈУГ

На административним прелазима Јариње, Брњак и Мердаре почело је одузимање таблица са ознакама са севера Косова, а возила са ознакама из централне Србије морају да узимају пробне ознаке и да плаћају таксу. Специјалне јединице косовске полиције Росу распоређене су од јутрос на два административна прелаза – Јарињу и Брњаку. Срби са севера КиМ блокирали су прелаз Јариње у оба смера, а припадници Росу захтевају од њих да се разиђу.

Илустрација
Илустрација

Почело је одузимање таблица са ознакама са севера Косова, а возила са ознакама из централне Србије морају да узимају пробне ознаке и да плаћају таксу, јавља репортер РТС-а са административног прелаза Јариње.

Према информацијама извештача РТС-а, такса је пет евра, а пробне таблице трају два месеца. 

Влада у Приштини донела одлуку о успостављању рецироцитета

Влада у Приштини одлучила је да успостави реципроцитет са централном Србијом у погледу регистарских ознака возила.

У документу, који је потписао министар унутрашњих послова привремених институција у Приштини Џељај Свечља, наводи се да се обавезују сви који имају таблице српских ознака да добију пробне косовске таблице, да се измена таблица врши на свим прелазима, као и да се обавезују возачи да пробне таблице поставе на потребна места спреда и позади возила.

Истиче се да је важење пробних таблица 60 дана, као и да је такса за пробне таблице пет евра.

Додаје се да ће странке добијати потврду због уверења о регистрацији возила.

Наводи се и да се обавезују агенција за цивилну регистрацију и косовска полиција да имплементирају одлуку, као и да одлука ступа на снагу даном потписивања, преноси Косово онлајн.

Дрецун: Курти спроводи свој план, нема сумње – КФОР упознат

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је да је акција косовских специјалаца на северу КиМ унапред испланирана, па чак и најављена и додаје да КФОР мора да обезбеди слободу кретања.

"Вероватно је одлука КФОР-а да се не меша у то зато што је договор да они спрече појављивање припадника такозваних косовских безбедносних снага без сагласности српског руководства на северу, али ово јесте посао за КФОР", оценио је Дрецун за Танјуг.

Наводи да се олако у нашој јавности прешло преко изјаве председника парламента у Приштини Глаука Коњуфца да се припрема план – што ефикасније присуство приштинских институција на северу Косову и да тај план реализују председник владе, министар унутрашњих послова, обавештајне службе.

Дрецун сматра да је све што се сада дешава први корак у реализацији тог плана, оцењујући да је Курти слањем специјалаца на север Косова политички одрадио оно што је хтео.

"Да може да скида таблице, да онемогућава слободу кретања, да брутално крши Бриселски споразум. Али, сада има већи изазов, а то је блокада саобраћајница коју су спровели Срби на северу, бранећи своје право на слободу кретања", рекао је Дрецун.

"Просто је несхватљиво да у време када Лајчак припрема наставак дијалога, нови састанак на врху и долази у Приштину, па у Београд да се све то дешава", поручио је Дрецун.


#   саобраћај   Косово и Метохија   Мердаре   административна линија   регистарске таблице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима