Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Specijalne jedinice Rosu, na Merdaru, Jarinju i Brnjaku - počelo oduzimanje tablica

rssBookmark and Share

Merdare 20.09.2021. RTS, KOSOVO ONLAJN, TANJUG

Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju taksu. Specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene su od jutros na dva administrativna prelaza – Jarinju i Brnjaku. Srbi sa severa KiM blokirali su prelaz Jarinje u oba smera, a pripadnici Rosu zahtevaju od njih da se raziđu.

Ilustracija
Ilustracija

Počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju taksu, javlja reporter RTS-a sa administrativnog prelaza Jarinje.

Prema informacijama izveštača RTS-a, taksa je pet evra, a probne tablice traju dva meseca. 

Vlada u Prištini donela odluku o uspostavljanju recirociteta

Vlada u Prištini odlučila je da uspostavi reciprocitet sa centralnom Srbijom u pogledu registarskih oznaka vozila.

U dokumentu, koji je potpisao ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjaj Svečlja, navodi se da se obavezuju svi koji imaju tablice srpskih oznaka da dobiju probne kosovske tablice, da se izmena tablica vrši na svim prelazima, kao i da se obavezuju vozači da probne tablice postave na potrebna mesta spreda i pozadi vozila.

Ističe se da je važenje probnih tablica 60 dana, kao i da je taksa za probne tablice pet evra.

Dodaje se da će stranke dobijati potvrdu zbog uverenja o registraciji vozila.

Navodi se i da se obavezuju agencija za civilnu registraciju i kosovska policija da implementiraju odluku, kao i da odluka stupa na snagu danom potpisivanja, prenosi Kosovo onlajn.

Drecun: Kurti sprovodi svoj plan, nema sumnje – KFOR upoznat

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da je akcija kosovskih specijalaca na severu KiM unapred isplanirana, pa čak i najavljena i dodaje da KFOR mora da obezbedi slobodu kretanja.

"Verovatno je odluka KFOR-a da se ne meša u to zato što je dogovor da oni spreče pojavljivanje pripadnika takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga bez saglasnosti srpskog rukovodstva na severu, ali ovo jeste posao za KFOR", ocenio je Drecun za Tanjug.

Navodi da se olako u našoj javnosti prešlo preko izjave predsednika parlamenta u Prištini Glauka Konjufca da se priprema plan – što efikasnije prisustvo prištinskih institucija na severu Kosovu i da taj plan realizuju predsednik vlade, ministar unutrašnjih poslova, obaveštajne službe.

Drecun smatra da je sve što se sada dešava prvi korak u realizaciji tog plana, ocenjujući da je Kurti slanjem specijalaca na sever Kosova politički odradio ono što je hteo.

"Da može da skida tablice, da onemogućava slobodu kretanja, da brutalno krši Briselski sporazum. Ali, sada ima veći izazov, a to je blokada saobraćajnica koju su sproveli Srbi na severu, braneći svoje pravo na slobodu kretanja", rekao je Drecun.

"Prosto je neshvatljivo da u vreme kada Lajčak priprema nastavak dijaloga, novi sastanak na vrhu i dolazi u Prištinu, pa u Beograd da se sve to dešava", poručio je Drecun.


#   saobraćaj   Kosovo i Metohija   Merdare   administrativna linija   registarske tablice
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima