Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Спектакуларним извођењем Бетовенове „Фантазије“ у Нишу почео Фестивал „Музички едикт“

rssBookmark and Share

Ниш 05.06.2023. Јужна Србија Инфо

Почетак фестивала који се одржава са благословом Његовог Преосвешетнства Епископа нишког Г.Г. Арсенија, отворила је у недељу 4. јуна 2023. године на празник Силаска Светог Духа на Апостоле, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, која је у свом говору истакла да је прави тренутак да се вратимо правим вредностима, духовности и толеранцији.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Свечаном отварању „Музичког едикта“, присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ Тимочки Г.Г. Иларион.

Наступом хорова из Ниша, Италије и Шпаније али и РТС-а и филхармоније Републике Северне Македоније на платоу Светосавског дома у порти Саборног храма, почео је 8. по реду Фестивал хорске духовне музике, „Музички едикт“. 

На фестивалу ће се представити 17 хорова из девет земаља као и Нишко црквено певачко друштво „Бранко“ које је и домаћин и организатор ове манифестације. Посебност овогодишњег фестивала је учешће хорова који изводе духовну музику различитих хришћанских конфесија, римокатоличке, англиканске и православне.

„Сваки језик носи са собом и посебан ритам, међународни фестивал Музички едикт са собом нам зато доноси сво богатство духовне музике која је пријатан и користан лек за сваког човека, пратилац на сваком месту да би зачинила наш рад, наше постојање као што је со потребна сваком јелу. Зар музика није силнија и снажнија што је ближа тихом гласу. Вратимо се певању, а не комерционалној производњи и конзумацији без свести о порукама која та комерцијализација са собом носи, рекла је гладоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Публици се обратио у име Епископа нишког господина Арсенија, старешина Саборног храма, протојереј-сварофор Бранислав Цинцаревић који је, такође, упутио поруку толеранције.

Фестивал је својим наступом отворио  Дечије-омладински хор НЦПД „Бранко“ под дигирентским вођством Јоване Микић. Затим је наступио Дечачки хор катедрале у Толеду из Шпаније, којим руководи Хозе Мануел Мартин-Делгадо Санчез. 

Наступ  Хора цркве Светог Спиридона из Трста, изазвао је посебну пажњу публике. Чине га професионални певачи десет различитих националности, а Хором диригује Ана Каира.

На подијуму под отвореним небом смењивали су хор за хором, а након госте из Италије наступао је Хор Маестрини Факултета уметности Универзитета у Нишу којим диригује Ивана Мировић. Њхов наступ је само потврдио да се Фестивал одржава у граду који има богату хорску традицију која се брижљиво негује деценијама.

Прво фестивалско вече завршило се спектакуларно за љубитеље музике, извођењем  Бетовенове „Фантазије за клавир, хор и оркестар“ коју су здружено извели  Филхармонија Републике  Северне Македоније са диригентом Хаџи Јаковом Милутиновиће, оперским певачима мр Катарином Симоновић Иванковић, Маријаном Радосављевић, Александром Ристић, мр Сашом Арсенковим, Николом Стаменковићем и Лазаром Лазаревићем. 

Солиста на клавиру био је мр Андреј Цинцаревић који је премијерно представио клавир врхунских перформанси, „Бехштај“ из концертне серије Д-модел 282, који отаје у власништву Епархије нишке.

Додељена је и награда која носи име Милана Мандића, истакнутог члана НЦНД „Бранко“, који је упокојио пре три године. 

Награда се додељује за изузетан осећај за хорско певање, а овогодишњи добитник овог признања је Римон Камарија, диригент Катедралног хора цркве Светог апостола Јакова у Јерусалему.

Пре уручења награде приказан је кратак филм о Милану Мандићу.

Вечерас другог фестивалског дана у нишком Саборном храму наступа хор Свети Стефан Дечански из Берлина – Немачка, палестински хор Светог Јакова из Јерусалима, Академски хор СКЦ-а из Ниша и хор Радио телевизије Србије.


#   Ниш   Нишка епархија   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Владика Арсеније   Музички едикт   Музички едикт 23
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима