Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Spektakularnim izvođenjem Betovenove „Fantazije“ u Nišu počeo Festival „Muzički edikt“

rssBookmark and Share

Niš 05.06.2023. Južna Srbija Info

Početak festivala koji se održava sa blagoslovom Njegovog Preosvešetnstva Episkopa niškog G.G. Arsenija, otvorila je u nedelju 4. juna 2023. godine na praznik Silaska Svetog Duha na Apostole, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je u svom govoru istakla da je pravi trenutak da se vratimo pravim vrednostima, duhovnosti i toleranciji.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Svečanom otvaranju „Muzičkog edikta“, prisustvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop Timočki G.G. Ilarion.

Nastupom horova iz Niša, Italije i Španije ali i RTS-a i filharmonije Republike Severne Makedonije na platou Svetosavskog doma u porti Sabornog hrama, počeo je 8. po redu Festival horske duhovne muzike, „Muzički edikt“. 

Na festivalu će se predstaviti 17 horova iz devet zemalja kao i Niško crkveno pevačko društvo „Branko“ koje je i domaćin i organizator ove manifestacije. Posebnost ovogodišnjeg festivala je učešće horova koji izvode duhovnu muziku različitih hrišćanskih konfesija, rimokatoličke, anglikanske i pravoslavne.

„Svaki jezik nosi sa sobom i poseban ritam, međunarodni festival Muzički edikt sa sobom nam zato donosi svo bogatstvo duhovne muzike koja je prijatan i koristan lek za svakog čoveka, pratilac na svakom mestu da bi začinila naš rad, naše postojanje kao što je so potrebna svakom jelu. Zar muzika nije silnija i snažnija što je bliža tihom glasu. Vratimo se pevanju, a ne komercionalnoj proizvodnji i konzumaciji bez svesti o porukama koja ta komercijalizacija sa sobom nosi, rekla je gladonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Publici se obratio u ime Episkopa niškog gospodina Arsenija, starešina Sabornog hrama, protojerej-svarofor Branislav Cincarević koji je, takođe, uputio poruku tolerancije.

Festival je svojim nastupom otvorio  Dečije-omladinski hor NCPD „Branko“ pod digirentskim vođstvom Jovane Mikić. Zatim je nastupio Dečački hor katedrale u Toledu iz Španije, kojim rukovodi Hoze Manuel Martin-Delgado Sančez. 

Nastup  Hora crkve Svetog Spiridona iz Trsta, izazvao je posebnu pažnju publike. Čine ga profesionalni pevači deset različitih nacionalnosti, a Horom diriguje Ana Kaira.

Na podijumu pod otvorenim nebom smenjivali su hor za horom, a nakon goste iz Italije nastupao je Hor Maestrini Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu kojim diriguje Ivana Mirović. Njhov nastup je samo potvrdio da se Festival održava u gradu koji ima bogatu horsku tradiciju koja se brižljivo neguje decenijama.

Prvo festivalsko veče završilo se spektakularno za ljubitelje muzike, izvođenjem  Betovenove „Fantazije za klavir, hor i orkestar“ koju su združeno izveli  Filharmonija Republike  Severne Makedonije sa dirigentom Hadži Jakovom Milutinoviće, operskim pevačima mr Katarinom Simonović Ivanković, Marijanom Radosavljević, Aleksandrom Ristić, mr Sašom Arsenkovim, Nikolom Stamenkovićem i Lazarom Lazarevićem. 

Solista na klaviru bio je mr Andrej Cincarević koji je premijerno predstavio klavir vrhunskih performansi, „Behštaj“ iz koncertne serije D-model 282, koji otaje u vlasništvu Eparhije niške.

Dodeljena je i nagrada koja nosi ime Milana Mandića, istaknutog člana NCND „Branko“, koji je upokojio pre tri godine. 

Nagrada se dodeljuje za izuzetan osećaj za horsko pevanje, a ovogodišnji dobitnik ovog priznanja je Rimon Kamarija, dirigent Katedralnog hora crkve Svetog apostola Jakova u Jerusalemu.

Pre uručenja nagrade prikazan je kratak film o Milanu Mandiću.

Večeras drugog festivalskog dana u niškom Sabornom hramu nastupa hor Sveti Stefan Dečanski iz Berlina – Nemačka, palestinski hor Svetog Jakova iz Jerusalima, Akademski hor SKC-a iz Niša i hor Radio televizije Srbije.


#   Niš   Niška eparhija   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Vladika Arsenije   Muzički edikt   Muzički edikt 23
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima